Het verbeteren van je online vindbaarheid bestaat voor het grootste deel uit het genereren van content. Want zonder content kunnen de zoekmachines niet bepalen op welke zoekwoorden je website gevonden moet worden.
Maar wist je dat je ook oude content kunt recyclen voor SEO-doeleinden? Want waarom zou je continue nieuwe content ontwikkelen – wanneer je ook op een snellere manier aan je SEO-content kunt werken. In dit artikel vertel ik je meer over het recyclen van oude content.
Door het hergebruiken van bestaande content hoef je niet een geheel nieuwe tekst te schrijven, maar ga je verder met wat je al hebt. Oftewel: minder werk, maar wél de vruchten plukken.
Dit is heel erg geschikt wanneer je je bezig houdt met SEO. De zoekmachines willen alleen antwoorden vertonen die kwalitatief en relevant zijn. Door je oude content minimaal één keer per jaar nieuw leven in te blazen verbeter je de kwaliteit en controleer je de relevantie. Win-win!
Een voorbeeld: je hebt een paar jaar geleden een blog geschreven over de kinderbijslag van dat jaar. Het focuszoekwoord van je blog is: kinderbijslag 2019. De informatie die je beschrijft, is niet meer relevant. Kinderbijslag verandert namelijk ieder jaar. De kans is heel klein dat je blog nog hoog in de zoekmachines staat en dat er zoekvolume op het zoekwoord zit. Mensen zullen nu zoeken op kinderbijslag 2023. Het is dus slim om deze blog te optimaliseren voor het zoekwoord kinderbijslag 2023. Op deze manier kan je wel hoog ranken. En dat kan weer leiden naar meer organisch verkeer!
Er zijn een aantal manieren om erachter te komen welke bestaande content goed te gebruiken is om opnieuw te publiceren. Daar vertel ik zo meer over.
Alle oude content waar je een zoekwoord aan kan koppelen met voldoende zoekvolume (dat hangt af per branche – ik kan nu geen voorbeeld geven) en waar je iets nieuws of relevants over kunt vertellen.
Je zult zien dat bijna alle content van je website regelmatig een opfrisbeurt kan gebruiken, want bijna alle artikelen of product/dienstpagina’s zullen een duidelijk focus onderwerp hebben – en dus ook een focus zoekwoord.
Met onder andere de SEO-tool UberSuggest is het mogelijk om – naast het vinden van geschikte zoekwoorden – te kijken met welke zoekwoorden een website zichtbaar is in de zoekmachines. Dit betekent dat je ook de huidige zoekwoorden van je eigen website kunt inzien!
Open UberSuggest, typ de URL van je domein in het zoekveld en klik op zoeken. Dit voorbeeld is van de website van het RIVM:
Scroll naar beneden en klik op de knop ‘Bekijk alle SEO keywords waar deze pagina voor rankt’. Je ziet een overzicht van alle zoekwoorden waar de website op rankt, in combinatie met het zoekvolume, de huidige positie en de concurrentiescore. Deze informatie kun je als Excel-bestand downloaden door op de knop ‘Naar CSV exporteren’ te klikken.
Het fijne aan het Excel-bestand is dat je gebruik kunt maken van filters om te zoeken naar specifieke informatie. Het doel van het schrijven voor SEO is dat je meer organisch verkeer naar je website krijgt. Het is dus slim om te kijken welke van de zoekwoorden het hoogste zoekvolume hebben. Stel een zoekwoord heeft een zoekvolume van 1300 per maand en jouw website rankt op positie 16. De 16e positie staat op de tweede pagina, dus de kans is aanwezig dat je bij het optimaliseren van die tekst op de eerste pagina belandt!
Heb je je SEO-contentkalender gevuld met oude content dat gerecycled kan worden? Dan kun je nu écht aan de slag. Doorloop de volgende 5 stappen om de content te optimaliseren voor een betere vindbaarheid:
De eerste stap is om de oude content door te lezen. Valt het je direct op dat er bepaalde informatie mist of dat er oude data instaat zoals cijfers van vorig jaar? Noteer dit direct, want deze informatie is juist waardevol voor de SEO van je content!
Heb je oude content gevonden dat nog nooit voor SEO is geoptimaliseerd? Ga dan op zoek naar een passend focus zoekwoord. Hierbij let je natuurlijk op het zoekvolume en de hoeveelheid concurrentie.
Is het focus zoekwoord al eerder bepaald? Dan kun je deze stap overslaan.
Typ het gekozen focus zoekwoord in in de zoekmachine en bekijk wat voor content er op de 1e tot de 10e positie staat. Haal inspiratie uit deze pagina’s door op te schrijven welke subonderwerpen er besproken worden ie jij nog niet hebt verwerkt in je content. Op deze manier kun je uitzoeken welke informatie er nog mist in jouw SEO-tekst.
Herschrijf de bestaande tekst met de informatie die je verzameld hebt tijdens de vorige 3 stappen. Schrijf het artikel volgens de laatste schrijven voor SEO-richtlijnen. Wat dat precies inhoudt?
De belangrijkste punten uit de schrijven voor SEO-richtlijnen zijn:
Ben je klaar met het herschrijven van de content? Dan kun je de pagina opnieuw publiceren. Dit houdt in dat je de oude content overschrijft met de nieuwe content, én dat je de pagina een nieuwe publicatiedatum geeft. Je hebt de content vernieuwd en op deze manier geef je aan de zoekmachines door dat het gaat om recente content – en geen content van bijvoorbeeld twee jaar geleden.
Let op: verander de publicatiedatum niet te vaak. Eens of tweemaal per jaar is meer dan voldoende.
Dat is geheel afhankelijk van de onderwerpen waar je over schrijft op je website.
Evergreen content (content dat het hele jaar door relevant is en dus niet seizoensgebonden) recycle je gemiddeld één keer per jaar. Deze artikelen controleer je op relevantie en kwaliteit.
Seizoensgebonden content (Kerst, lente, het beste van 2023, kindertoeslag 2023 etc.) optimaliseer je een paar weken voor de relevante periode. Dus ook dit type content recycle je gemiddeld één keer per jaar.
Werk je in een vakgebied wat zich heel snel ontwikkeld (denk aan bijv. tech), dan kan het zijn dat je content iedere kwartaal of zelfs iedere maand een update kan gebruiken.
Houd in je achterhoofd: alleen content dat het beste antwoord geeft op de gestelde zoekvraag krijgt een hoge positie in Google. Het is aan jou (of je SEO-specialist) om de content up-to-date te houden om zo meer zichtbaarheid in Google te krijgen, waardoor je meer klanten en dus meer omzet genereert.
Manouk@sekoia-agency.com
+31 6 23 29 68 73
Heuvelplein 243 (geen bezoekadres)
4812 PD Breda
© 2024 sekoia agency