Er is een fout die veel wordt gemaakt in ondernemersland. En dan voornamelijk onder dienstverlenende freelancers. Een fout waarvan ik oprecht niet begrijp hoe deze gemaakt kan worden zonder in te zien en te voelen wat de consequenties zijn.
Als ondernemer is het jouw taak om ervoor te zorgen dat je continu nieuwe klanten aantrekt. Want je kunt beter teveel vraag hebben naar je producten en diensten dan te weinig. Je wilt er alles aan doen om niet te hoeven stressen of er wel voldoende omzet wordt behaald.
Om continu nieuwe klanten aan te trekken kom je niet onder marketing aan. En dan voornamelijk online marketing – want dat is de snelste manier om zoveel mogelijk mensen te bereiken. De veelgemaakte fout waar ik het in deze podcast over heb gaat dan ook over marketing. Namelijk de keuze om je marketingkanalen te beperken. Meer dan beperken. Want ik zie dat heel veel ondernemers focussen op één marketingkanaal. En dat brengt nogal wat consequenties met zich mee. Want een marketingkanaal is een platform of tactiek waarmee je je boodschap overdraagt aan je klanten – oftewel je doelgroep. Ieder kanaal kan een net andere doelgroep hebben, of vraagt een andere manier van communiceren. Zo heb je marketingkanalen die met beeld werken, zoals YouTube en Pinterest, maar ook kanalen die allerlei soorten content vertonen, zoals SEO en email marketing.
Een marketingkanaal is een tool om meer klanten aan te trekken. De eerste vraag die bij mij opkomt wanneer ik zie of hoor dat er gefocust wordt op één marketingkanaal is: waarom? Waarom zou je jezelf beperken tot één kanaal, wanneer er zoveel meer kansen zijn om je potentiële klanten te bereiken? Natuurlijk kost content ontwikkelen voor meerdere kanalen meer tijd. Maar daar kun je een slimme workflow voor inrichten.
Bijvoorbeeld: mijn eigen methode om content te verspreiden over meerdere kanalen is heel erg simpel. Mijn marketingkanalen zijn: uiteraard SEO, YouTube, podcasting, Instagram, e-mailmarketing en LinkedIn. Ik hoor je denken: ‘dat is heel veel werk, die tijd heb ik niet’. Wat als ik je vertel dat ik iedere week nog geen 6 uur kwijt ben aan al mijn marketingkanalen?
Het magische woord is: recycling. Ik recycle al mijn content over alle kanalen. Niet in de exact dezelfde vorm – want ieder kanaal heeft een deels andere doelgroep of vraagt om een andere tone of voice.
De inhoud van al mijn content bepaal ik door middel van een zoekwoorden analyse. Want een zoekwoorden analyse is niet alleen interessant voor SEO – maar voor al je marketingkanalen. Een zoekwoorden analyse bevestigt welke onderwerpen er populair zijn onder je doelgroep. En die doelgroep zit naast in Google ook op andere kanalen. En je kent waarschijnlijk het principe wel dat vóór een potentiële klant iets koopt hij of zij je meerdere keren gezien moet hebben. Je kansen spreiden over meerdere kanalen is niet alleen slim om meer mensen te bereiken, maar ook voor de herhaling onder de doelgroep die je al bereikt.
Maar even terug naar die zoekwoorden analyse. Ik heb een enorme lijst met zoekwoorden waar ik content over kan schrijven. Content die bepaalde vragen van mijn doelgroep beantwoord. Mijn content molen – zo noem ik het – start altijd met het schrijven van twee podcast afleveringen gebaseerd op zoekwoorden uit mijn zoekwoorden analyse. Deze afleveringen neem ik op en plan ik in via de verschillende podcast kanalen.
Mijn podcast audio plaats ik ook door op YouTube. Want ook op YouTube wordt gezocht door middel van zoekwoorden. Ik heb wekelijks zo’n 300 views op YouTube van mensen die mijn podcast via een video luisteren. Dat is toch weer een extra bereik van 300 mensen per week.
Daarna hergebruik ik het script voor de podcast en pas ik het aan tot een sterke SEO-blog. Want de opbouw van mijn podcasts zijn heel erg geschikt als SEO-content voor op mijn website. Dit is een bewuste keuze omdat ik al mijn content wil recyclen.
Uit mijn SEO-blogs haal ik content insteken voor mijn nieuwsbrieven, Instagram posts en LinkedIn posts. Op alle drie deze kanalen zit bij mij een deels andere doelgroep. Omdat ik uit jaren ervaring weet welke content welke doelgroep triggert weet ik precies welke stukjes ik uit welke SEO-blog op welke andere kanalen ik kan doorzetten.
Maximaal 6 uur per week. Dat is wat ik nodig heb om mijn gehele content marketing strategie uit te voeren over 6 kanalen. Dat valt best mee, toch?
Terug naar het onderwerp van dit artikel. Want veel ondernemers zetten in op één marketingkanaal. En dat kanaal is Instagram. Ik begrijp heel goed dat Instagram een heel leuk en sexy kanaal is om op aanwezig te zijn. Er zijn heel veel mogelijkheden om met je doelgroep te communiceren, daadwerkelijk met ze te chatten en je kunt zo creatief zijn als je wilt.
Maar alles inzetten op één marketingkanaal – een extern marketingkanaal – heeft heel wat nadelen en consequenties.
Ten eerste: wat gebeurt er als Instagram het algoritme weer eens omgooit? Juist. Al je opgebouwde engagement verdwijnt als sneeuw voor de zon. Hierdoor kun je je volledige lead generatie kwijt zijn. Dat is de belangrijkste reden waarom je je kansen moet spreiden. En begrijp mij niet verkeerd. Google gebruikt ook algoritmes. Ik raad je dan ook aan om nooit op één marketingkanaal in te zetten. Iedereen die zich meldt bij mij omdat ze zelf aan de slag willen met SEO of het bij mij willen uitbesteden krijgen van mij de vraag welke kanalen ze nog meer gebruiken. Want het spreiden van je kansen is belangrijk. Vooral vanwege het volgende punt.
En wat als je Instagram kanaal gehackt wordt? Of dat Instagram een dag plat ligt – om wat voor reden dan ook? Dan heb je nul leads. Geen kans om je doelgroep te bereiken. Geen kans om de relatie verder op te bouwen. Geen kans om van je fans klanten te maken. Je verliest dan de volledige toegang tot je potentiële klanten. Dus nogmaals: spreid je kansen. Want je krijgt pas stress op het moment dat je enige marketingkanaal wegvalt. Wacht niet op dat moment, en zorg dat je een goede marketingmix hebt.
Mijn advies? Kies voor minimaal drie marketingkanalen, en zorg dat er altijd één volledig in eigen beheer is. Marketingkanalen die jij volledig in eigen beheer hebt zijn SEO – want jij bent de eigenaar van je website -, of e-mailmarketing – want jij beheert je email database.
Beperk jezelf niet door te focussen op één marketingkanaal. Maak een bewuste keuze welke drie marketingkanalen je gaat gebruiken, maar kies altijd minimaal één marketingkanaal die je volledig in eigen beheer hebt. Zoals SEO of e-mailmarketing. En tot slot: recycle al je content over je kanalen. Want je hoeft echt niet voor ieder kanaal nieuwe content te schrijven. Bespaar jezelf flink wat tijd door handig te worden in het recyclen van één stuk content over al je kanalen. Zo trek je een grote doelgroep aan, terwijl je minimaal tijd kwijt bent aan het ontwikkelen van content.
Ik hop dat je door dit artikel je huidige marketingkanalen gaat bekijken en voor jezelf gaat bepalen of je op dit moment wel de juiste keuzes maakt. Want een ding is zeker: je wilt niet op dat punt komen dat je opeens geen leads meer krijgt omdat je je kansen te weinig heb gespreid.
Manouk@sekoia-agency.com
+31 6 23 29 68 73
Heuvelplein 243 (geen bezoekadres)
4812 PD Breda
© 2024 sekoia agency