‘Hoe lang moet een SEO-tekst nu écht zijn?’ – een veelgestelde vraag in de SEO-wereld. Deze vraag is relevant is voor iedereen die wel eens een webtekst heeft geschreven, of heel binnenkort van plan is om blogs of teksten te gaan schrijven voor SEO-doeleinden.
In dit artikel bespreek ik een aantal theorieën over het onderwerp. Al jaren worden er meerdere theorieën over de lengte van een SEO-tekst besproken op het Internet. Iedere SEO-goeroe heeft weer een andere mening. Het is dan ook begrijpelijk dat je niet veel wijzer wordt op het Internet over wat nu écht de juiste richtlijn is. Na het lezen van dit artikel hoop ik dat het duidelijk is waarom een bepaalde lengte wenselijk is en hoe je bepaald wat de lengte per onderwerp zou moeten zijn.
Veel SEO-specialisten zeggen: minimaal 2000 woorden. Dat staat gelijk aan ongeveer vier kantjes copy. Deze theorie is ontstaan door de vele kennisbank artikelen op websites, en uitgebreide evergreen artikelen waar diepgaand wordt ingegaan op allerlei vragen over een bepaald onderwerp. Het kan natuurlijk zijn dat een bepaalde zoekvraag om een uitgebreid antwoord vraagt. Dan kom je makkelijk uit op 2000 woorden of zelfs meer. Maar het werkt niet voor álle zoekvragen.
Stel je voor dat ik je vraag om 2000 woorden te tikken over de vraag: ‘hoe zet ik een kop thee?’? Dan ga je ongelukkig worden, want na zo’n 500 woorden zul je de essentie van het zetten van een kop thee uitgeschreven hebben. Ga je toch door tot je die 2000 woorden hebt? Dan ga je opvullende content ontwikkelen. Die extra content is niet kwalitatief. Niet relevant voor de zoekvraag. En daarom niet interessant voor de persoon die het antwoord op deze vraag zoekt.
De conclusie?
Deze theorie is niet toepasbaar op iedere SEO-tekst. Natuurlijk zijn er SEO-teksten die baat hebben bij deze methode. Maar het is geen one-size-fits-all oplossing.
Gezien we sinds eerder dit jaar de Helpful Content Update hebben in Google kan ik met zekerheid zeggen dat deze 2000 woorden theorie onzin is. De Helpful Content Update vraagt van website eigenaren om iedere individuele pagina van je website met hoogwaardige, kwalitatieve en relevante content te vullen. Heeft je website veel pagina’s met ‘opvullende content’ en dus geen kwalitatieve content? Dan gaat de algemene autoriteit van je hele website naar beneden, wat weer kan veroorzaken dat je posities in Google kunnen verslechteren. En dat wil je natuurlijk niet.
Wil je meer weten over de Helpful Content Update? Lees dit artikel of luister podcast 22 van de School of SEO podcast: Zo bereid je je voor op het nieuwe Google Algoritme
Een groot verschil met de vorige theorie, maar deze gaat al wat langer terug. Deze herken je misschien wel van de bekende SEO-plugin voor WordPress gebruikers: de Yoast SEO-plugin. Hierin krijg je een groen vinkje als je minimaal 500 woorden hebt geschreven op één pagina. Ook deze theorie vind ik kort door de bocht. Want als je binnen 500 woorden nog niet het volledige antwoord heb kunnen geven om de zoekvraag te beantwoorden sla je de plank mis.
Het algemeen antwoord op de vraag ‘hoe lang moet een SEO-tekst écht zijn?’ is er eigenlijk niet. Dat heb je nu zelf kunnen concluderen. Het antwoord dat ik al jaren geef op deze vraag is:
De perfecte lengte voor een SEO-tekst is wanneer je de zoekvraag op de meest kwalitatieve en relevante manier hebt beantwoord. Geen woord langer – geen woord korter. Schrijven voor SEO betekent dat je specifieke zoekvragen beantwoord voor zoekmachine gebruikers. Dat is wat je moet doen. Het opvullen van een tekst met ‘fluff’ verlaagt de kwaliteit van je SEO-tekst. Stick to the answer to the question.
Google zelf heeft nooit een duidelijk antwoord gegeven op deze vraag. Sinds kort zijn ze aan het testen met ‘quick read’ labels in de zoekresultaten. Dit is voor mij een signaal dat Google op dezelfde manier het algoritme in steekt als hoe ik al jaren over de lengte van een SEO-tekst denk. Niemand wil online een boekwerk lezen als het ook sneller kan. We willen het antwoord op de vraag, en zo snel mogelijk. Ik weet zeker dat mensen geneigd zijn om op een ‘quick read’ zoekresultaat te klikken dan op eentje zonder het label. Door te testen met deze nieuwe functie is het duidelijk dat Google ook een zo kort mogelijk antwoord verwacht – mits dat mogelijk is natuurlijk.
Manouk@sekoia-agency.com
+31 6 23 29 68 73
Heuvelplein 243 (geen bezoekadres)
4812 PD Breda
© 2024 sekoia agency