Als ondernemer heb jij bepaalde doelstellingen. Het maakt niet uit of je een webshop hebt, fysieke winkel, je kennis deelt met anderen, een dienstverlener bent of je knaken verdient met bloggen. Je bent met je business begonnen omdat je geld wilde verdienen met hetgeen dat je zo leuk vindt. Natuurlijk wil je ook andere helpen. Of de wereld een stukje beter maken. Maar je bent je bedrijf begonnen omdat je er ook geld aan wilde verdienen. Ander was je wel een vrijwilligersorganisatie begonnen.
Je hebt financiële doelstellingen die je wilt behalen. En om die doelstellingen te behalen heb je klanten nodig. Betalende klanten. Oftewel, de perfecte klant moet bij jou een aankoop doen. Die perfecte klant zoekt precies wat jij aanbiedt. Die perfecte klant heeft een probleem die jij kunt oplossen met je dienst of product. En dat is waarom jullie een goede match zijn. Jij als ondernemer investeert daarom tijd en geld in marketing. Offline en/of online marketing. Omdat je die perfecte klant wilt aanspreken. Op welke kanalen jij focust is aan jou. En dit is ook waar helaas nog vaak fouten worden gemaakt.
Want je kunt pas de juiste marketingkanalen kiezen als jij weet wat er speelt in het hoofd van je perfecte klant. Want met goede marketing zoek je connectie met deze mensen door de juiste snaar te raken in je communicatie. Waar en wat je communiceert is daarom essentieel voor het succes van je bedrijf.
Vaak wordt dit proces omgedraaid. Dan wordt er eerst bepaald waar er gecommuniceerd wordt – oftewel op welke marketingkanalen jij aanwezig wilt zijn – en dat je daarna pas bepaalt wat de boodschap gaat zijn. Het grote nadeel van deze volgorde is dat je de plank volledig mis kunt slaan. Want de kans is aanwezig dat je op marketingkanalen focust waar je doelgroep zich niet of amper bevindt. Dan kan de boodschap die je communiceert ijzersterk zijn. Maar dan komt de boodschap niet aan bij je perfecte klant. Of andersom. Je bereikt wel je perfecte doelgroep, maar zij begrijpen je boodschap niet.
Stap 1 van marketing 101 is dat je precies weet wie je doelgroep is. Want zonder die informatie kun je geen keuzes maken voor je marketing en communicatie. En is de kans op een succesvolle marketingstrategie vrij klein. Ik ga ervan uit dat je een goed beeld hebt wie je doelgroep is. Die heb je vast wel een keer gespecificeerd. Maar – weet jij wat er omgaat in het hoofd van die doelgroep? En dan bedoel ik niet een wilde gok. Maar data-driven. Met zekerheid. Omdat het meetbaar is. Weet jij met welke vraagstukken zij zitten? Wat hun problemen zijn die betrekking hebben op jouw expertise? What makes them tick?
Als jij weet wat de vragen zijn die je doelgroep stellen dan kun je ook uitrekenen hoeveel potentiële klanten je nu misloopt op je website vanuit de zoekmachines. Want wat er zo krachtig is aan SEO is dat je kunt inzien hoe vaak er gezocht wordt op specifieke woorden combinaties, oftewel zoekwoorden. Zo kun je heel tactisch bepalen welke vragen van je doelgroep je wilt beantwoorden op je website, omdat je dan bijv. duizend extra bezoekers per maand kunt aantrekken naar een specifiek product of dienst wanneer je goed gevonden wordt op dat zoekwoord. En hoe specifieker de zoekvraag, hoe groter de kans is dat de bezoekers die je daarmee aantrekt daadwerkelijk een aankoop bij je doen.
Wanneer je wilt achterhalen wat er speelt in het hoofd van je perfecte doelgroep zul je een zoekwoorden analyse moeten gaan uitvoeren. Dit is een analyse waarin je uitzoekt op welke zoekwoorden je perfecte klant zoekt, en hoe vaak er per maand op gezocht wordt. Zo kun je bepalen welke zoekwoorden meer interessant zijn dan anderen. Want als je zichtbaar bent op meer zoekwoorden met hoger zoekvolume dan is de kans groot dat je meer verkeer op je website krijgt van doelgericht bezoekers. Zie het als het verzamelen van onderwerpen waar je over kunt schrijven op je website die altijd interessant zijn voor je doelgroep.
Wanneer jij content ontwikkelt om alle vragen van je perfecte klant op te vangen binnen de zoekresultaten van Google vinden die perfecte klanten steeds meer wegen om bij jouw diensten, producten of wat je aanbod dan ook is uit te komen. Je vergroot je naamsbekendheid. Je zichtbaarheid. En ook je omzet. En dat op een manier waarbij je je marketingboodschap niet bij mensen in hun smoel hoeft te duwen die geen interesse hebben, maar alleen gezien wordt door warme potentials. Het conversiepercentage van SEO is dan ook veel hoger dan dat van bijvoorbeeld advertenties. Less pushy, better results.
Want SEO draait om zichtbaar zijn. En de enige manier om zichtbaar te worden is door content te ontwikkelen waar vraag naar is. Letterlijk. We leven in een kennismaatschappij. We willen alles weten. Alles wat we niet weten vragen we het aan Google. Want binnen een paar seconden kun je het antwoord hebben op je vraag omdat je alle antwoorden in je broekzak hebt zitten.
En omdat we weten dat we de antwoorden op alle vragen direct kunnen krijgen stellen we steeds meer vragen aan de zoekmachines. En dat betekent ook dat je potentiële klanten vragen stellen aan Google waar je aanbod het antwoord op kan zijn. En om autoriteit op te bouwen binnen de zoekmachine in je vakgebied moet je zoveel mogelijk kennis delen op je website. Want dat is een graadmeter voor Google om te bepalen welke website dé expert is in een bepaald vakgebied. Dit is de essentie van SEO. Deel wat je kunt delen.
Door je kennis op je website te plaatsen maak je je website autoritair. Maak jij jezelf autoritair. Zorg je dat je vragen van je doelgroep beantwoord. Ben je zichtbaar voor potentiële klanten. Weten nieuwe klanten je te vinden en kun jij nog meer mensen helpen met jouw kennis en ervaring. De klanten kloppen dan bij jou aan. Zonder dat je dag in dag uit nieuwe content hoeft te ontwikkelen. Want hoe meer zichtbaarheid je hebt, hoe minder je hoeft te hosselen om nieuwe klanten te krijgen.
Dat is de kracht van SEO.
Dus stap 1 van online marketing is je doelgroep door en door kennen. En er is geen betere manier om dat te achterhalen door naar hun zoekgedrag te kijken. Zo kun je inzien wat hun problemen en vraagstukken zijn die jij kunt oplossen. Door je kennis en expertise te delen in de vorm van content op je website zul je deze zoekvragen opvangen in Google en andere zoekmachines, en trek jij doelgerichte, perfecte klanten naar je aanbod.
Manouk@sekoia-agency.com
+31 6 23 29 68 73
Heuvelplein 243 (geen bezoekadres)
4812 PD Breda
© 2024 sekoia agency