Video wordt steeds prominenter in ons leven. Privé kijken we meer naar ons scherm dan ooit – maar op zakelijk vlak is video het ook aan het winnen van veel verouderde marketingkanalen.
YouTube en Vimeo zijn de twee meest populaire videokanalen ter wereld. Maar – welk kanaal gebruik je voor welke video’s? Mocht je niet weten welk kanaal het meest geschikt is voor jouw doeleinden, dan heb ik de voor- en nadelen van YouTube en Vimeo voor je verzameld.
Een van de belangrijkste redenen om voor YouTube te gaan is omdat het altijd gratis is. Het maakt niet uit hoeveel video’s je upload, en of je grote bestanden naar het platform upload.
En dat betekent dat de video’s die op YouTube staan voorrang krijgen in het algoritme van Google. Oftewel, YouTube video’s worden eerder vertoond in de zoekresultaten van de Google zoekmachine dan bijvoorbeeld Vimeo video’s. YouTube video’s worden ook heel snel geïndexeerd in Google, wat er voor kan zorgen dat je video sneller succesvol wordt.
Ook bestaat er YouTube SEO – oftewel, je kunt je video’s optimaliseren voor een betere vindbaarheid in de zoekmachines.
Wanneer je een stabiele stroom aan kijkers hebt kun je YouTube Partner worden. Dit houdt in dat YouTube advertenties toestaat in je video’s, en jij daar geld mee gaat verdienen. Dit kan een paar tientjes tot duizenden euro’s per maand opleveren.
Om YouTube Partner te worden heb je minimaal 1000 abonnees nodig, en 4000 kijkuren in 12 maanden tijd. Dat zijn geen zuinige voorwaarden.
Wanneer je je video’s op YouTube zet kun jij je video’s eenvoudig delen, maar kan het ook snel gedeeld worden door anderen. Dit is top wanneer je grote hoeveelheden kijkers wilt hebben omdat je bijvoorbeeld YouTube Partner bent en geld verdient met advertenties.
Yes, het is mogelijk om door te linken naar je eigen website. Hierdoor heb je een extra manier om je video’s te monetizen en omzet te draaien door kijkers te hebben op YouTube.
Ook kun je in je video’s doorlinken naar andere video’s van jou binnen YouTube door middel van een interne link.
YouTube heeft een uitgebreide analytics dashboard in de YouTube Studio staan. Er komen regelmatig nieuwe metrics bij om creators nog meer inzicht te geven in welke video’s wel en niet werken voor de doelgroep. Dit is waardevol voor jou, maar ook voor YouTube. Beide willen jullie dat jullie video’s succesvol zijn, want dat kan geld opleveren!
De volgende punten van YouTube kun je als nadelig beschouwen:
En zo ziet het er ook uit. YouTube is ingericht als moneymaker: iedere kans om omzet te genereren wordt gepakt. Van advertenties voor, maar ook tijdens je video en de call-to-actions die worden aangespoord door de videomakers om abonnees, likes en comments te verzamelen.
Je moet voor jezelf bepalen of je als bedrijf op zo’n platform wilt staan. Ben je zelf ook commercieel, dan is dit natuurlijk geen probleem. Er valt goed geld te verdienen op YouTube. Maar als professioneel filmmaker ben je misschien toch eerder geneigd om voor Vimeo te kiezen.
YouTube is gratis. Dat is natuurlijk een voordeel. Maar het heeft zo ook een aantal nadelen. Want iedereen kan video’s uploaden op YouTube. En dat zijn niet altijd even… kwalitatieve video’s. Het kan zijn dat de suggesties die worden gegeven na het kijken van jouw video echt bizar waardeloze video’s zijn. En daar kun jij niets aan doen – dat is het algoritme van YouTube dat bepaalt dat jullie gerelateerd zijn aan elkaar (dat kan soms pijnlijk zijn).
Als de comments positief zijn is er natuurlijk niets aan de hand, maar helaas zijn er ook heel veel mensen die er een sport van maken om zo hard mogelijk te zijn en pijnlijke comments plaatsen.
Wanneer je een video op YouTube plaatst heb je wel de mogelijkheid om aan te geven dat je geen comments wilt hebben. Het nadeel hiervan is dat het krijgen van comments (en het aangaan van interactie) invloed heeft op het succes van je video in het algoritme. Dat is een afweging die je moet maken.
Vimeo heeft geen enkele optie tot advertenties. Geen video-ads, maar ook geen banners. De kans is groot dat een video op Vimeo wél volledig af wordt gekeken, omdat de kijker niet gestoord wordt en geen afleiding krijgt. Wanneer je geen advertenties van andere merken voor of tijdens je video wilt laten zien, dan is Vimeo dé match voor jou.
Dit betekent ook dat je geen geld kunt verdienen aan je video’s zoals dat wel kan bij YouTube. Maar dat kan ook een hele bewuste keuze zijn voor je merk.
De kwaliteit van Vimeo van het beeld en geluid ligt hoger dan bij YouTube. Ook dit geeft weer aan dat de doelgroep van Vimeo anders is dan die van YouTube.
Vimeo is voor de professionele filmmaker en creatieveling die kwaliteit boven kwantiteit biedt.
Vimeo wordt veel gebruikt door filmmakers, omdat zij een video op hoge kwaliteit kunnen uploaden op Vimeo en deze kunnen delen met klanten zonder dat anderen de video kunnen vinden op bekijken. Vimeo heeft namelijk de optie om je video te beveiligen met een wachtwoord, waardoor gevoelige content (bijv. een eerste versie van een nieuwe film) veilig gedeeld kan worden met bijvoorbeeld een sponsor voor controle.
Wil je video’s embedden op je website? Dan kun je met een betaalde versie van Vimeo de player in je huisstijl gieten. Het geeft een professionele uitstraling, en wanneer je een Vimeo video embed zullen er tevens ook geen advertenties vertoond worden in je video.
Vimeo laat je tot 500 MB per week uploaden zonder kosten in rekening te brengen. Heb je meer ruimte per week nodig? Dan is Vimeo Basic niet voldoende. Vanaf € 228,- per jaar heb je een Vimeo Plus account waarmee je meer per week mag uploaden én op een hogere kwaliteit. Bekijk hier zelf alle pakketten van Vimeo.
Wil je dat je video’s bij zoveel mogelijk mensen terecht komen – en dus grote kijkersaantallen? Dan is Vimeo niet jouw platform. Dit videoplatform heeft namelijk een heel klein publiek.
Wil je grote hoeveelheden traffic naar je video’s trekken, dan is YouTube het kanaal voor jou.
Over het algemeen ‘wint’ YouTube de strijd van Vimeo. Door de autoriteit, grote hoeveelheden gebruikers en omdat het gratis is. Maar – Vimeo is het geschikte videokanaal voor creatievelingen en videomakers. Mede door de hogere kwaliteit en omdat je het kan afschermen. Het ligt er dus maar net aan waarvoor je een videoplatform wilt gaan gebruiken.
Manouk@sekoia-agency.com
+31 6 23 29 68 73
Heuvelplein 243 (geen bezoekadres)
4812 PD Breda
© 2024 sekoia agency