In dit artikel leg ik uit wat structured data precies is, hoe jij de voordelen ervan kunt benutten en wat de verschillende soorten uitgelichte zoekresultaten zijn die je hiermee kunt creëren. Wat is structured data?
Structured data is een code die je gebruikt om informatie over je webpagina te structureren en door te geven aan de zoekmachines. Zij kunnen hierdoor beter bepalen waar de content van de pagina’s binnen je website over gaan, maar ook welke elementen op een pagina interessant zijn om uit te lichten in de zoekresultaten.
En vooral het uitlichten van bepaalde elementen kan interessant zijn voor jouw online vindbaarheid. Op welke manieren je uitgelicht kan worden vertel ik je later in dit artikel.
Het hebben van structured data heeft geen invloed op je online vindbaarheid. Dat wil zeggen dat Google het hebben van structured data niet extra waardeert en je daarom dus ook geen extra hoge posities geeft.
Maar het is wél interessant voor je SEO omdat je meer mogelijkheden hebt om uitgelicht te worden op de eerste pagina van Google. Maar wel mits je al wat zichtbaarheid hebt ontwikkeld. Nieuwe content op je website zal niet direct worden meegenomen in de zogeheten rich results. Dit zijn zoekresultaten die – naast de tien organische zoekresultaten – extra worden vertoond omdat die informatie heel relevant is voor de gegeven zoekopdracht. Daarvoor zul je eerst wat zichtbaarheid moeten hebben gecreëerd in de zoekresultaten.
Er zijn verschillende soorten rich results: rich snippets, rich cards en featured snippets. Ik zal je hieronder per type uitleggen wat het verschil is ten opzichte van de andere soorten rich results.
Een review snippet toont een extra regel met informatie over bijvoorbeeld een TV serie, maar ook bijvoorbeeld een museum, restaurant of een park. In die regel kan een waardering in de vorm van sterren en een cijfer (van 0 tot 10) gegeven worden.
Recept snippets kunnen extra uitgelicht worden zoals hier in de afbeelding, maar ook vertoond worden in de zoekresultaten zelf. Vaak wordt er een waardering en kooktijd toegevoegd zodat de zoekmachine gebruiker direct een keuze kan maken of het een passend recept is of niet.
Een muziek snippet geeft extra informatie over een artiest of band, zoals de instrumenten die iemand bespeelt, sinds wanneer hij/zij actief is, welk genre muziek er wordt gemaakt of bij welk platenlabel die persoon is aangesloten.
Bij producten kan er extra informatie weergegeven worden zodat een consument vanuit de zoekresultaten al een keuze kan maken. Vaak wordt de prijs, voorraad en waardering weergegeven.
Een film snippet vertelt meer over de regisseur, acteurs, verschijningsdatum, hoe lang een film duurt etc. Vaak wordt Wikipedia of IMDB weergegeven als film snippet omdat zij alle informatie verstrekken.
Bij evenementen kunnen er details zoals de tijd, datum, locatie , artiesten en beschikbaarheid worden weergegeven.
Rich cards bieden je een extra kans om op te vallen in de zoekresultaten. Je herkent ze door de carroussel vorm waarin ze worden weergegeven:
Wél wil ik je waarschuwen: er zijn ook betaalde versies van rich cards. Hierdoor kan het lijken alsof je op een kwalitatieve website klikt, maar helaas is er een grote kans dat er voor betaald is. Je herkent de betaalde variant aan de tekst ‘advertenties’:
Featured snippets geven een direct antwoord op een zoekvraag. Google is hiermee begonnen omdat zij de zoekmachine gebruiker de kans willen geven om het antwoord te kunnen lezen zonder te hoeven klikken.
Featured snippets worden ook wel positie 0 genoemd. Simpelweg omdat dit een extra organisch zoekresultaat is dat boven de normale tien zoekresultaten staat. Hier een voorbeeld:
Nóg een interessante vorm van een featured snippet is de ‘Mensen vragen ook’ box. Hiermee licht Google een aantal veelgestelde vragen over die ook gesteld worden over de gestelde vraag uit in de zoekresultaten. Dit ziet er als volgt uit:
Wanneer je op een vraag klikt klapt het antwoord uit. En bij iedere klik op een vraag komen er nieuwe vragen bij. Google wil hiermee proberen om de zoekvraag zo snel mogelijk en zo precies mogelijk te beantwoorden.
Er zijn heel veel verschillende soorten extra zoekresultaten die je alleen kunt genereren als je structured data hebt. Wanneer je je bezig houdt met beter vindbaar worden in de zoekmachines is het essentieel om structured data toe te voegen aan de broncode van je website.
Manouk@sekoia-agency.com
+31 6 23 29 68 73
Heuvelplein 243 (geen bezoekadres)
4812 PD Breda
© 2024 sekoia agency