Als ondernemer is online zichtbaarheid essentieel: want alleen door zichtbaar te zijn voor je perfecte doelgroep ga jij je aanbod verkopen. Eén van de belangrijkste stappen tijdens een SEO-traject – maar ook ervoor! – is het bekijken van de resultaten. Denk jij ook wel eens: ‘waar sta ik in Google?’ en heb je geen idee hoe je je eigen zoekresultaten kunt vinden?
In dit artikel leer ik je 3 gratis manieren om te achterhalen wat je huidige online vindbaarheid is in Google.
Dit is waarom jij wilt weten waar jij staat in Google
Voor ik je vertel hoe je kunt kijken op welke posities je website op dit moment staat (en op welke zoekwoorden) wil ik eerst benadrukken waarom deze informatie cruciaal is.
Ben je nog niet bezig met het SEO-optimaliseren van je website? Dan is een eerste meting van je huidige posities een goede graadmeter wat er op korte termijn haalbaar is. Want wanneer jij nog geen moeite hebt gedaan om vindbaar te worden – maar je bent toch al op een paar zoekwoorden te vinden – dan is de kans groot dat je website heel veel potentie heeft om vrij snel veel nieuwe rankings (hoge posities in Google) te krijgen!
Houd je je al een tijd bezig met SEO – maar heb je nog nooit gekeken wat je resultaten zijn? Dan adviseer ik je dit vanaf nu minimaal één keer per maand te bekijken. Wanneer je tijd en moeite steekt in je SEO maar niet kijkt of je daadwerkelijk resultaat boekt is er een kans dat je (een deel van je) werk voor niks doet. En wees eerlijk: je tijd is kostbaar.
Probeer daarom minimaal één keer per maand naar je posities in Google te kijken – en als het lukt nog vaker. Meten = weten of je goed bezig bent.
3 gratis manieren om te achterhalen wat je huidige vindbaarheid in Google is
Er zijn drie manieren om op een gratis manier te achterhalen wat je huidige posities in Google zijn:
#1. Kijk in Google Search Console
Google Search Console is een gratis dashboard waarin je informatie over de online vindbaarheid van je website kunt bekijken. Naast dat het je wijst op fouten zoals 404s en pagina’s die niet geïndexeerd kunnen worden, laat het ook je posities in de zoekmachine zien.
Wanneer je inlogt in Google Search Console kun je aan de linkerzijde op ‘Performance’ klikken. Je krijg dan een grafiek te zien van je totale clicks, totale views, je gemiddelde CTR én je gemiddelde positie over een periode (deze kun je zelf instellen).
Zodra je naar beneden scrollt zie je een lijst met zoekwoorden én de posities. Dit is een eenvoudige manier om je posities te bekijken in Google. Het kan wel zijn dat niet al je posities erin staan. Google Search Console is namelijk niet altijd up to date. Dit is daarom niet mijn persoonlijke favoriet uit dit lijstje.
2. Google je belangrijkste zoekwoorden
[/nectar_highlighted_text][vc_column_text]Heb je een vrije kleine website (weinig pagina’s) en denk je te weten wat de zoekwoorden zijn waarop je gevonden kunt worden? Dan kun je deze zoekwoorden Googlen en kijken op welke positie je staat. Het kost wel wat tijd – maar bij een paar zoekwoorden is dit zo gepiept.
Pro tip: gebruik altijd een incognito venster! Wanneer je je posities Googled wanneer je ingelogd bent in je browser zijn de posities beïnvloed door je zoekgeschiedenis. Dus als je de echte posities wilt weten zul je met een incognito venster moeten gaan werken.
3. Maak gebruik van een (gratis) SEO-tool
De derde gratis manier om je de huidige posities van je website te checken is door een gratis SEO-tool te gebruiken. Dit is de snelste methode om de status van je online vindbaarheid te bekijken.
Ik raad je aan om de gratis variant van UberSuggest te gebruiken. De gratis variant kun je een paar keer per dag gratis gebruiken.
Ga naar: www.ubersuggest.com. Vul in het invulveld de URL van je website in.
Na een paar seconden beland je op een overzichtspagina met allerlei SEO-informatie over je website. Wanneer je helemaal naar beneden scrollt zie je een aantal zoekwoorden. Klik op de knop ‘View all keywords this domain ranks for’. Je krijgt dan een volledig overzicht te zien van alle zoekwoorden waar je website op rankt.
Je kunt eenvoudig filteren op zoekwoorden per land (bijv. Nederland, België etc.), maar ook op zoekvolume of de hoogste posities. Speel met deze filters, en ontdek op welke zoekwoorden je website nu al gevonden wordt!
Het maximale uit je online vindbaarheid halen?
Een goede online vindbaarheid hoeft nog niet te betekenen dat je jezelf als bedrijf rijk mag rekenen. Een hoge positie op een zoekwoord hoeft namelijk niet te betekenen dat zoekmachinegebruikers op je zoekresultaat klikken, of als zij dat wel doen contact met je opnemen of een bestelling plaatsen.
Let op het volgende om het maximale uit je SEO te halen:
- Kijk wat de zoekintentie van een zoekwoord is vóór je aan de slag gaat met het optimaliseren van je website voor het zoekwoord. De zoekintentie – het doel dat de zoekmachinegebruiker heeft met het zoeken van de woordencombinatie – kan namelijk afwijken van wat jij in gedachten hebt. Check dit altijd om misstanden te voorkomen!
- Een hoog zoekvolume van 8800 betekent niet dat als je op positie #1 staat je maandelijks 8800 bezoekers naar je website krijgt. Dit betekent dat het gemiddeld 8800 keer gezocht wordt. Clicks naar je website zijn niet gegarandeerd, die zijn afhankelijk van de CTR van je snippet (het zoekresultaat zelf). Steek daarom moeite in het genereren van een goede SEO-titel en meta omschrijving.
- Voer een uitgebreide zoekwoorden analyse uit voor je content gaat schrijven voor je website. Iedere pagina heeft potentie om op meerdere zoekwoorden gevonden te worden. Pak die kans!
De conclusie?
De snelste en meest eenvoudige manier om te achterhalen wat je huidige posities zijn in Google is door UberSuggest te gebruiken.