Deze content is heel specifiek voor alle ondernemers die in een hele specifieke niche werken. Want Google heeft een nieuwe move gemaakt. Ze hebben laten weten dat er het een en ander is veranderd in het algoritme. Als jij een ondernemer bent in een hele specifieke niche dan is deze move van Google echt top voor jou, want het is nu veel makkelijker om hoge posities te claimen in de zoekmachine als je in een specifieke niche werkt.
Wat is er veranderd? Dat ga ik je direct uitleggen, want in SEO-land is er iets dat Topical Authority heet.
Topical Authority is een SEO-concept waarbij een website streeft om dé autoriteit te worden op één of meerdere onderwerpen. Vrij specifieke onderwerpen.
Werk jij in een specifieke branche, dan is het nu tijd om te gaan focussen op Topical Authority, want Google heeft aangegeven dat Topical Authority nu een ranking factor is. Ranking factoren zijn letterlijk een hele lijst met verschillende aspecten waarop Google een website beoordeelt om te bepalen op welke positie je komt te staan wanneer er op een bepaald zoekwoord gezocht wordt. Je website wordt in zijn hele geheel beoordeeld op die punten, maar ook iedere individuele pagina.
Stel bijvoorbeeld dat jij je artikelen wilt laten ranken over het onderwerp SEO content marketing. Even een voorbeeld waar ik makkelijk over kan vertellen. Het schrijven van slechts één artikel over SEO content marketing is hoogstwaarschijnlijk niet genoeg om te concurreren in deze niche. Je zal niet heel goed vindbaar worden met je website als je één pagina hebt over deze niche. Waarom? Omdat het een heel breed onderwerp is en je veel meer kan vertellen dan een artikel.
Om topical authority op te bouwen moet je alles behandelen wat gerelateerd is aan het onderwerp SEO content marketing. Bijvoorbeeld:
Het is essentieel dat je de hele topic gaat behandelen in verschillende artikelen. Je krijgt topical authority wanneer je website een hub is met alle content wat er geschreven kan worden over een bepaald onderwerp. En wat er nu veranderd is, is dat websites met een lage domain authority, oftewel de autoriteit die je over de jaren opbouwt, ook hoge posities kunnen krijgen in Google. Dus je hoeft niet meer de allerhoogste domain authority te hebben.
Er zijn heel veel grote contentplatformen in Nederland en natuurlijk ook over de hele wereld, die door hun hoge domain authority kunnen ranken op alle mogelijke zoekwoorden. Websites van allerlei magazines zoals Jan Magazine, Margriet en Libelle zetten in op heel veel verschillende onderwerpen. En omdat zij zoveel kracht hebben opgebouwd (autoriteit in de zoekmachine) kunnen zij heel makkelijk ranken op beauty, lifestyle, tuinieren, gezondheid etcetera. En daardoor kunnen websites die bijvoorbeeld net pas live staan, weinig autoriteit hebben maar wel focussen op hele goede content nu wel goed zichtbaar worden. Voor deze verandering in het algoritme konden zij geen goede posities krijgen, omdat ze eerst die autoriteit moesten gaan opbouwen. Wat er nu anders is, is dat een beginnende website in een vrij korte tijd toch die goede vindbaarheid krijgen. Een fantastische zet binnen Google. Want dit zijn de websites waar écht krachtige, autoritaire content wordt gepubliceerd.
Zit je in een hele specifieke niche? Focus je dan nu op topical authority. Claim die posities, want misschien heb je ook de veranderingen gevoeld op de korte termijn content kanalen zoals een Instagram en TikTok. Het is heel moeilijk om nog goed zichtbaar te worden en blijven op deze kanalen. De groei is eruit bij deze kanalen. Een hele goede indicatie is dat het tijd is om je kansen te spreiden en niet meer alleen te focussen op deze kanalen.
Hoe bouw je topical authority op door middel van SEO content marketing? En er zijn vier stappen die je moet zetten om ervoor te zorgen dat je dus een goede autoriteit opbouwt binnen jouw niche.
De eerste stap is het uitvoeren van een uitgebreide zoekwoorden analyse. SEO begint altijd met een zoekwoorden analyse. Je wil namelijk weten wat de zoekvragen zijn die je kan beantwoorden met jouw kennis op je website.
Na het uitvoeren van je zoekwoorden analyse is het slim om content pijlers te kiezen. In content marketing noemen we dit: topic clusters. Onder een overkoepelend onderwerp kunnen ook een aantal sub onderwerpen hangen. En het is heel goed om van tevoren een keuze te maken op welke verschillende sub-onderwerpen je gaat zitten. Het is slim om je website in te vullen met content over specifieke onderwerpen om die topical authority te claimen. Je wilt vooral niet extreem afdwalen. En daar helpen deze pijlers bij.
Ik raad mijn klanten altijd aan om niet meer dan vijf pijlers te kiezen. Vijf vind ik al best veel. Probeer op max 2 à 3 te zitten, want dan bewaar je de focus. Dat maakt het voor de zoekmachine erg duidelijk waar jij op focust en welke pijlers er zijn. Mocht je vijf verschillende pijlers vinden die gerelateerd zijn, dan is dat prima. Misschien vind je er zelfs tien die heel gerelateerd zijn, dat kan. Maar over het algemeen is het beter om minder pijlers te hebben zodat er focus blijft.
Het derde punt wat je moet gaan oppakken is natuurlijk heel erg voor de hand liggend. Je gaat vanaf dat punt krachtige, sterke, autoritaire content schrijven over de onderwerpen die je hebt gevonden in je zoekwoorden analyse. Deze vallen onder je verschillende pijlers.
Wat ik versta onder krachtige, autoritaire content is letterlijk het beste antwoord op de gestelde zoekvraag. Dat is wat mensen willen vinden op je website en dat is ook wat Google wil zien om jou een hoge positie te geven. Dus denk bij alle content die je schrijft op je website of het de zoekvraag op de beste manier beantwoordt.
Wat is het antwoord waar mensen naar zoeken? Mocht je even niet weten wat precies het antwoord is dat mensen eigenlijk willen weten bij een zoekvraag, dan raad ik je aan om het simpelweg te Googlen. Zie je in de Nederlandse Google niet veel zoekresultaten die echt in de buurt liggen bij wat jij eigenlijk wil vertellen? Google dan even in het Engels in de Amerikaanse Google In Amerika zijn veel meer bedrijven want het is een veel groter land.
Focus ook op je linkbuilding. Linkbuilding is het actief verzamelen van linkjes van andere websites naar jouw website. Daarmee verhoog je je autoriteit. Ik ben geen groot fan van linkbuilding. Dat komt omdat linkbuilding veelal niet meer op de organische manier gedaan wordt, maar men links inkoopt bij linkbuilding partijen. Google kan niet zien dat linkjes ingekocht zijn, vandaar dat het nog steeds op die manier gebeurt.
Wat ik je aanraad is om te zorgen dat de content op je website zo goed is, dat andere mensen naar je website linken als bronvermelding. Dat is hoe linkbuilding hoort te gaan. Dus doe het in de vorm van het ontwikkelen van sterker content over alle aspecten waar je over wilt schrijven. Deel die content overal, waardoor andere mensen ook zien dat je alles weet over je belangrijkste onderwerp. Op die manier ga je linkjes krijgen, en groeit je autoriteit.
Dit is een transcript van een podcast aflevering van de ‘Van Kennis naar Goud’ podcast van SEKOIA Agency. Klik hier om de aflevering te luisteren.
Laat je kennis niet langer alleen voor je klanten werken - maar óók voor jou. Wat als je consistent nieuwe klanten kunt aantrekken met minder content, zonder verloopdatum?
Als je je bedrijf wilt laten groeien - niet alleen nu, maar consistent en organisch op de lange termijn - ben je op de juiste plek.
Laat je kennis niet langer alleen voor je klanten werken - maar óók voor jou. Wat als je consistent nieuwe klanten kunt aantrekken met minder content, zonder verloopdatum?
Als je je bedrijf wilt laten groeien - niet alleen nu, maar consistent en organisch op de lange termijn - ben je op de juiste plek.
Manouk@sekoia-agency.com
+31 6 23 29 68 73
Heuvelplein 243 (geen bezoekadres)
4812 PD Breda
© 2024 sekoia agency
Ik geef iedere maand 5 gratis video SEO-scans weg, waarin ik je in een gepersonaliseerde video letterlijk laat zien waar ik kansen zie voor jouw website om zo snel mogelijk meer zichtbaarheid te krijgen in de zoekmachines.
Vul onderstaand formulier in (kost je 1 minuut) en maak kans op de gratis video SEO-scan!