In dit artikel ga ik je alles vertellen dat je moet weten over het schrijven voor SEO, oftewel SEO copywriting. We duiken in de basisprincipes en vooral de drie cruciale fases die je doorloopt om krachtige SEO-teksten te creëren.
SEO copywriting draait om het slim inzetten van zoekwoorden en het schrijven van overtuigende content om een hogere positie in zoekresultaten te behalen, waardoor je meer verkeer naar je website trekt en dus meer omzet genereert. Zoekwoorden zijn essentieel omdat ze zoekmachines vertellen waar een pagina over gaat, wat de ranking beïnvloedt en de zichtbaarheid vergroot.
Als je veel kennis en expertise hebt over het onderwerp waarover je schrijft, kun je zelfs de eerste pagina van zoekresultaten bereiken. Een vaak over het hoofd gezien aspect van SEO copywriting is echter het aansporen van mensen om actie te ondernemen binnen je content. Het draait niet alleen om vindbaarheid, maar ook om de effectiviteit en het bereiken van je doelen. SEO draait net zoals alle andere marketingmethodes om het laten converteren van potentiële klanten.
Elke pagina van je website heeft een specifiek doel, of het nu een blogpost, homepage, of productpagina is. Het optimaliseren voor SEO betekent het doel van elke pagina helder hebben het qua content en call-to-actions inrichten zodat het een positief resultaat gaat hebben: een goede zichtbaarheid én het behalen van conversies.
Maar wat levert het eigenlijk op? Natuurlijk, een hogere zichtbaarheid in zoekmachines, maar ook het filteren van onnodig verkeer en het aantrekken van gericht publiek dat meer geneigd is om te converteren. SEO draait niet alleen om het aantrekken van veel verkeer, maar vooral om het aantrekken van de juiste doelgroep, wat de conversie ten goede komt.
Daarnaast helpt SEO bij het opbouwen van geloofwaardigheid, vertrouwen en autoriteit binnen je branche. Organische zichtbaarheid voor je doelgroep komt betrouwbaarder over dan puur pushen van content via betaalde advertenties.
Laten we de drie fasen van SEO copywriting eens bekijken.
De eerste fase is het ultiem goed begrijpen van je doelgroep. Bij SEO ga je door middel van tekst mensen aantrekken naar je website. En om die teksten in te kunnen steken op een manier dat je doelgroep zich heel erg aangetrokken en getriggerd voelt, moet jij weten waar zij mee zitten. Wat zijn de vragen die zij stellen voordat zij überhaupt bij je terechtkomen? Wat zijn de vragen die zij hebben zodra ze weten wat ze zoeken? Er zijn zoveel vragen waar je het doelgroep mee kan zitten en waar jij op kan inspelen met je SEO copywriting. De eerste stap is dus echt het ultieme kennen van je doelgroep en echt begrijpen wat hun drijft en waar zij mee zitten.
Voor je echt gaat schrijven, zul je het een en ander moeten uitzoeken. Iedere SEO-tekst wordt geschreven om een bepaalde vraag te beantwoorden. In deze fase ga je achterhalen welke subonderwerpen je wilt behandelen in je tekst. Dus voordat jij echt gaat schrijven, zul je wat research moeten doen. Het is heel belangrijk dat je weet welke informatie echt relevant is voor jouw doelgroep en wat zij dus echt nodig hebben. Want per onderwerp kun je als expert een heel boekwerk schrijven. Maar je kan ook een samenvatting maken van 400 woorden. Dus besef je even heel goed voor de onderwerpen waar je over wil gaan schrijven. Wat willen mensen echt weten? En wat is nice to know? Want online willen mensen geen boekwerken lezen. Ze willen gewoon een antwoord op hun vraag. En het kan zijn dat het antwoord op jouw vraag vrij lang is, omdat het wat complexer is of omdat je voorbeelden moet geven. Dan is dat van waarde om de zoekvraag te beantwoorden.
Maar in het geval de vraag is: “hoe zet ik een kopje thee?” zit niemand te wachten op 20.000 woorden. Dan wil je letterlijk weten: hoe heet moet mijn water zijn, en hoe lang moet mijn zakje erin hangen? Dat is het antwoord op de vraag. Denk goed na wat nu echt in de content moet komen te staan. Dus wat is relevant en wat is waardevol en dus kwalitatief? En welke informatie is niet nodig. Online is echt de regel, hoe korter hoe beter.
Fase 3 is het letterlijk schrijven van de tekst. En daarbij wil ik je een goede tip geven, want de meeste mensen schrijven SEO-teksten op een vrij klinische manier. Dus heel erg voor SEO-doeleinden.
Probeer het eens anders te doen. Schrijf een SEO-tekst zonder na te denken over SEO. Schrijf het puur vanuit je expertise. Schrijf het in je eigen tone of voice. Geef voorbeelden waarvan jij denkt dat het relevant is. En probeer iets minder na te denken over dat het ook goed opgepikt moet worden door een zoekmachine. Want wat ik heel vaak zie is dat online copywriting nog steeds gericht is op marketingdoeleinden zoals de zoekmachine, en niet op de doelgroep zelf. En dat maakt het in mijn ogen al een waardeloze tekst.
Houd altijd in je achterhoofd dat je schrijft voor je doelgroep. En juist door waarde te bieden aan je doelgroep, gaat de zoekmachine het ook waarderen.
Dus tijdens het schrijven van SEO, schrijf je vanuit je eigen expertise. Probeer je niet heel erg te laten leiden door wat andere concurrenten schrijven over een bepaald onderwerp, maar probeer heel erg vanuit je eigen kennis en expertise te delen. Want dat is juist content wat nog niet online staat en dat is juist weer interessant voor de zoekmachines, maar ook voor jouw doelgroep.
Manouk@sekoia-agency.com
+31 6 23 29 68 73
Heuvelplein 243 (geen bezoekadres)
4812 PD Breda
© 2024 sekoia agency