Veel ondernemers denken dat wanneer ze heel veel verkeer naar hun website trekken, dat dat ook daadwerkelijk gaat leiden naar meer klanten en dus meer omzet. Maar veel verkeer is geen garantie op veel klanten. Of meer omzet. In dit artikel wil ik je vertellen hoe je ervoor kunt zorgen dat je website bezoeker ook daadwerkelijk gaan kopen. Want je online marketing strategie is waardeloos als je website niet converteert. De volgende stappen zijn essentieel als je wilt dat je website bezoekers ook daadwerkelijk een aankoop bij je gaan doen.
Een van de grootste fouten in online marketing land is dat er gefocust wordt op het verkrijgen van zoveel mogelijk verkeer naar je website. Je hebt niets aan heel veel verkeer, als die bezoekers niet de acties ondernemen op je website waar jij wat aan verdient. Zo simpel is dat. Er wordt veel gefocust op het aantrekken van veel verkeer. En dat is – in de meeste gevallen – een foute aanpak. Want waarom zou je duizenden mensen op je website willen hebben als 99% daarvan niet eens interesse heeft in wat jij te bieden hebt? Precies. Daar heb je niks aan.
Als je wilt dat de bezoekers op je website daadwerkelijk wat gaan kopen – of dat nu een dienst of product is – dan is het aan jou om ervoor te zorgen dat de juiste bezoekers op je website komen. En om te achterhalen wie de juiste bezoekers zijn zul je wat research moeten doen.
De eerste stap is om te achterhalen wie die perfecte klant is. Want om de juiste mensen te kunnen aantrekken moet je wel eerst weten wie dat dan is. Je perfecte klant is iemand die een probleem heeft die jij met je kennis, dienst of product kunt oplossen. Jij bent het antwoord op hun vraag. Oftewel: je moet in de gedachtegang van je perfecte klant gaan duiken.
Dit kun je doen door bijvoorbeeld een zoekwoorden analyse te doen. Dit is niet alleen handig voor je SEO-contentstrategie – maar óók om uit te zoeken welke vragen je doelgroep stelt aan de zoekmachine. Want ook als je niet focust op SEO is een zoekwoorden analyse gouden informatie. Het geeft je data driven inzicht in hoe je doelgroep denkt en welke stukken informatie er bijvoorbeeld mist in hun zoektocht naar een oplossing voor hun probleem. Als jij weet welke informatie zij specifiek zoeken, kun jij daarop inspelen op je website. Dit kan op de homepage of op een blog, maar ook per individuele dienst of product. Er is zoveel gratis data online te vinden waarmee jij nog slimmer kunt inspelen op je doelgroep. Jij loopt daardoor klanten en omzet mis, maar het werkt ook andersom: er zijn nu mensen die een probleem hebben en de oplossing – jij – niet kunnen vinden.
Deze eerste stap om meer betalende klanten uit je website te halen is door je heel specifiek te gaan focussen op de juiste bezoekers aantrekken.
Je kunt heel veel SEO-content ontwikkelen en publiceren op je website. En daar kun je heel veel potentiële nieuwe klanten mee aantrekken. Maar – je hebt helemaal niks aan dit verkeer als je boodschap niet duidelijk is. En dat geldt niet alleen voor je SEO, want dat is waar al je marketingactiviteiten om draaien: het overbrengen van een bepaalde boodschap aan een specifieke doelgroep.
Je boodschap, ook wel marketingboodschap genoemd, kun je zien als een mini pitch van je bedrijf. Want wat doe je precies, welk probleem lost het op, voor wie en wat is het resultaat? Die informatie moet continu terugkomen in al je communicatie. Dus ook in je SEO-content. En op je Instagram. En in je e-mailmarketing. In je voorstellen. Etcetera.
Je boodschap creëert een effect op je website bezoekers. Die boodschap zal ervoor zorgen dat zij je aanbod gaan overwegen. Die boodschap gaat een potentiële klant overtuigen om van lead naar daadwerkelijk betalende klant te gaan.
En die boodschap moet niet alleen op je website staan. Maar in al je communicatie. Je hele content marketing strategie moet één geheel zijn om die boodschap zo goed mogelijk over te brengen. Want wanneer je op een marketingkanaal zoals bijvoorbeeld Instagram afwijkt van de boodschap die op je website staat, is de kans klein dat de website bezoekers die je krijgt vanuit Instagram converteren. De boodschap moet altijd overeenkomen.
En natuurlijk zullen er mensen zijn die zich niet aangesproken voelen door je boodschap. You can’t win them all. Juist door je boodschap duidelijk te definiëren voor jezelf zodat je het kunt verwerken in je communicatie, zul je ook heel veel duidelijkheid creëren voor je website bezoekers. En dat gaat er uiteindelijk voor zorgen dat je je aanbod gaat verkopen.
Stel je voor:
Je volgt die geweldige branding specialist al maanden op Instagram. Je vindt haar fantastisch en je voelt dat het tijd is om je merk te herpositioneren. Tijd voor een nieuw jasje, en dus een nieuw logo en huisstijl. Haar stijl is helemaal je ding, en je bent benieuwd of ze dit ook voor jouw type bedrijf doet. Je bezoekt haar website omdat je haar portfolio wilt doorlopen. Maar die website laadt echt voor geen meter. Afbeeldingen laden niet snel in, en sommige afbeeldingen zijn zelfs niet scherp. Mmh. Dat is minder. Je bekijkt haar aanbod. Je bent helemaal klaar om met haar te gaan werken want ze heeft je al goed opgewarmd via haar Instagram kanaal. Je begint aan het aanvraagformulier van 20 vragen en klikt op ‘verzenden’. En dan krijg je een 404 pagina. Het verzenden van je aanvraag is niet gelukt.
Hoe groot acht jij de kans dat jij nogmaals het formulier gaat invullen? Precies. Die kans is vrij klein. Wanneer je door een website navigeert mag je verwachten dat alles functioneert. Dat pagina’s en afbeeldingen snel genoeg inladen, zodat jij kunt zien en vinden waar je voor kwam op de website. Formulieren moeten werken. Knoppen moeten werken. Een website moet op alle soorten apparaten goed zichtbaar zijn, oftewel responsive. Want niets is vervelender dan een website bekijken op je telefoon en dat een knop achter een afbeelding schuift. Dan loop je flink wat klanten mis.
Als SEO Specialist kom heel veel websites tegen die echt voor geen meter functioneren. Zelf huur ik alleen specialisten in die hun website in orde hebben. Als bedrijf is dit je online visitekaartje. Hoe cliché dat ook klinkt. Het is echt de waarheid.
Je Instagram is niet je visitekaartje. Je TikTok ook niet. Je Pinterest ook niet. Dit zijn tijdelijke kanalen. Trend gevoelige kanalen. Kanalen die jij niet in eigen handen hebt, en waar jij afhankelijk van bent. En natuurlijk kunnen dit goede aanvullende marketingkanalen zijn. Maar deze mogen nooit je belangrijkste marketingkanaal zijn.
Investeer daarom in het hebben van een fatsoenlijke website. Waar je doelgroep ten alle tijden kan vinden wat zij willen weten over je bedrijf en aanbod. Een plek waar je je boodschap kunt overbrengen naar je klanten, maar ook je expert status kunt claimen. Je website is een lange termijn investering waar je uiteindelijk een continue stroom van nieuwe klanten uit kan halen.
Of je nu een nieuwe website gaat lanceren, of je bestaande website gaat updaten. Houd altijd SEO in je achterhoofd. Want wanneer je goed gevonden wordt in de zoekmachines zoals Google trek je een continue stroom aan nieuwe klanten aan. Zonder dat je daar iedere dag voor hoeft te hosselen op anderen kanalen. SEO hoeft geen tijdsintensieve marketingkanaal te zijn. Zelf besteed ik gemiddeld één uur per week aan mijn eigen SEO. En dat heb ik vanaf het begin van SEKOIA gedaan, waardoor ik nu iedere week nieuwe aanvragen binnen krijg vanuit de website.
Manouk@sekoia-agency.com
+31 6 23 29 68 73
Heuvelplein 243 (geen bezoekadres)
4812 PD Breda
© 2024 sekoia agency