Herken je het volgende? Je hoort een nieuwtje op de radio en denkt ‘daar wil ik meer over weten’. Je Googled het onderwerp en klikt op het artikel van een bekende krant. Je begint te lezen… en dan staat er opeens dat je moet betalen om het artikel in zijn geheel te mogen bekijken. Lekker dan.
Dit is een paywall constructie waarbij een website je een preview geeft van de te lezen tekst en dan om een betaling vraagt om het hele verhaal te mogen inzien. Een slimme manier van de kranten om mee te groeien met het online wereldje, maar ook erg vervelend voor zoekmachine gebruikers die gewend zijn om snel krachtige content te vinden over het gewenste onderwerp.
Ben je benieuwd wat zo’n paywall doet met de SEO van een website, en natuurlijk ook wat Google ervan vindt? Lees dan verder!
Een paywall is een letterlijke muur waar je alleen doorheen komt als je een betaling doet. Het is een technische oplossing voor websites die willen bepalen welke content er gratis wordt getoond en welke artikelen worden gezien als premium.
Je kunt het zien als een abonnement. Zoals je die op de krant hebt of had, of op je favoriete tijdschrift. Alleen ontvang je de content niet in je brievenbus en op papier, maar log je in op de websites van je favoriete kranten en/of tijdschriften om om de nieuwste content te lezen.
De voorlopers van deze – voor Nederland nog vrij nieuwe – ontwikkeling zijn The New York Times en de Washington Post in de VS.
Simpelweg omdat er steeds minder kranten en tijdschriften worden verkocht ind e winkels en abonnees afnemen.
Ook heeft het voor hen én de lezers een groot voordeel: één abonnement voor alle merken die onder een uitgever vallen. Lezers kunnen vaak credits gebruiken om artikelen van verschillende kranten en/of tijdschriften te lezen, en uitgevers hebben steeds grotere aantallen bezoekers op hun websites.
Er zijn drie soorten paywalls die gebruikt worden: een hard paywall, metered paywall en de hybrid paywall.
Een hard paywall blokkeert alle content door een betaalmuur. Wil je een artikel lezen? Dan moet je eerst betalen.
Een metered paywall geeft de lezer de mogelijkheid om een x-aantal artikelen te elzen voordat de betaalmuur verschijnt. Sommige platformen beginnen na een bepaalde periode weer opnieuw te tellen om zo nieuwe betalende klanten te werven.
Tot slot is er het hybride model. Dit is een paywall die tussen de bovengenoemde varianten zit. De verwachting is dat er in de toekomst meerdere nieuwe modellen zullen verschijnen.
Mijn interesse werd gewekt toen een langdurige klant vertelde dat zij van plan zijn om met een paywall te gaan werken. Natuurlijk was mijn eerste reactie: wat denk je dat Google hier van gaat vinden?
Ik ben voor mijn klant – en eigenlijk nog meer uit eigen interesse – op onderzoek gegaan naar het antwoord op de vraag: Wat doet een paywall met je SEO-rankings?
Omdat je structureel content gaat verbergen voor zoekmachine gebruikers wanneer zij getriggerd worden door de zoekmachine resultaten. Google heeft als voornaamste doel om zo snel mogelijk het beste antwoord te geven op de zoekvragen. Wanneer het beste antwoord achter een betaalmuur staat geeft dit niet het gewenste resultaat.
De zoekmachines begrijpen dat de industrie deze kant op gaat en moet om te overleven. Zolang er een paywall constructie wordt gebruikt waar Google achterstaat én het gehele artikel te crawlen is door de zoekmachine bots heeft het hebben van een paywall (nog) geen invloed op de rankings van een website.
Manouk@sekoia-agency.com
+31 6 23 29 68 73
Heuvelplein 243 (geen bezoekadres)
4812 PD Breda
© 2024 sekoia agency