Of je nu een beginnende coach bent, of al jaren in het vak zit. Eén ding is zeker: je staat altijd open voor nieuwe coach-aanvragen. In de afgelopen jaren is er een wildgroei ontstaan aan online coaches. Hoe zorg jij ervoor dat potentiële coachees jou vinden, in plaats van je concurrenten? In dit artikel deel ik 5 direct toepasbare tips waarmee je snel je zichtbaarheid in de zoekmachines verhoogt.
Ondanks de grote hoeveelheid coaches in Nederland, is SEO nog altijd een van de meest rendabele vormen van online marketing. Maar liefst 53% van al het website verkeer dat gemeten wordt komt vanuit zoekmachines. SEO is dan ook wereldwijd de grootste verkeersbron. Besef je dat 66% van alle mensen een zoekmachine gebruiken voor ze een online aankoop of aanvraag doen. Daar zitten ook nieuwe cliënten voor je coaching business bij.
Daarnaast gebruikt een klein deel van de coaches hun website als belangrijkste marketingkanaal. De meeste coaches maken gebruik van social media kanalen zoals Instagram en LinkedIn, en betalen coach platformen om uitgelicht te worden. Er is dan ook nog voldoende ‘ruimte’ in de zoekmachines te claimen als coach in Nederland.
Daarnaast staat SEO bekend als het marketingkanaal waar je óók nieuwe klanten uit kunt halen wanneer je je een tijd niet actief bezig houdt met het maken van nieuwe content voor je website. Denk bijvoorbeeld tijdens een vakantie, maar ook als je even geen zin of tijd hebt voor marketing.
De kunst van SEO is dat je niet direct focust op de generieke zoekwoorden met veel zoekvolume. Dit is een veelgemaakte fout. Om een duidelijk beeld voor je te schetsen wat ik hiermee bedoel volgt hieronder een voorbeeld.
Stel, je bent een businesscoach. Het zoekvolume op dit zoekwoord bedraagt gemiddeld 1600 per maand (zie afbeelding hieronder).
Iedere businesscoach zal proberen om op dit zoekwoord zichtbaar te worden. Je begrijpt dat het onmogelijk is om met alle businesscoaches op die eerste pagina van Google te staan. Ik raad je daarom aan om te focussen op een local zoekwoord, zoals het voorbeeld hieronder:
Er zit minder zoekvolume per maand op het zoekwoord ‘businesscoach Breda’. Maar de enige concurrenten die je zult hebben, zijn andere businesscoaches in je regio. De kans dat je snel een hoge positie in Google kunt claimen op het lokale zoekwoord is aanzienlijk hoger.
Stel je voor dat iedere persoon in je regio die zoekt naar jouw specifieke dienst (businesscoaching) jouw website direct krijgt te zien? Als maar 25% doorklikt naar je website, betekent dit dat je iedere maand zo’n 53 warme leads op je website krijgt.
Ben je benieuwd welke lokale zoekwoorden bij jouw vorm van coaching passen? Klik hier om naar bovenstaande zoekwoordentool te gaan. Deze kun je een paar keer per dag gratis gebruiken.
Nu je weet welk lokale zoekwoord past bij je vorm van coaching, kun je deze ook inzetten om je bedrijf letterlijk op de kaart te zetten. Google Mijn Bedrijf is een gratis profiel waarmee je je als bedrijf uit kunt lichten voor lokale zoekmachine gebruikers. Als coach is de kans groot dat je voornamelijk fysieke afspraken hebt met je cliënten. Een goede vindbaarheid op lokaal niveau is dan extra waardevol.
Onderstaand vind je een voorbeeld een vermelding op Google Maps voor burnout coaches in Breda:
Zoals je ziet zijn er in totaal zes burn-out coaches in Breda en omstreken die een Google Mijn Bedrijf hebben aangemaakt. Wat ook opvallend is, is dat er weinig informatie en reviews op de profielen staan. Google vertoont het meest volledig ingevulde profiel hoger dan anderen. Vul daarom minimaal het volgende in wanneer je een Google Mijn Bedrijf profiel aanmaakt:
Wil je meer leren over het verhogen van je (lokale) zichtbaarheid in de zoekmachines? In de SEKOIA Academy leer je binnen 6 maanden je eigen vakkennis omzetten in een effectieve SEO-contentstrategie, waarmee je consistent nieuwe klanten aantrekt uit Google en je minder (of niet meer) hoeft te focussen op social media.
Bij SEO draait het niet om hoeveel content je deelt op je website, maar welke content. Je wordt immers gevonden door de vragen van je doelgroep te beantwoorden in de vorm van kwalitatieve en relevante content. De vraag is alleen: naar welke content verlangen jouw toekomstige coachees?
Er zijn twee manieren om te achterhalen welke content je doelgroep zoekt, wanneer zij opzoek zijn naar jouw aanbod:
Een zoekwoorden analyse is een op data gebaseerd onderzoek waarbij je kijkt welke vragen er in de zoekmachine worden gesteld die relevant zijn aan je aanbod. Dit is de beste optie, omdat je daadwerkelijk bewijs krijgt in de vorm van recente data over hoeveel mensen er per maand zoeken op die zoekwoorden. Hiermee heb je zekerheid dat er potentiële klanten op je website komen, wanneer je zichtbaar bent op die zoekopdrachten.
Dat neemt niet weg dat methode twee een diepgaande inzicht geeft over de verlangens van jouw specifieke vorm van coaching. Mijn advies is om beide methodes te combineren, om zo de beste zoekwoorden voor jouw bedrijf te vinden. Deze zoekwoorden verwerk je in je SEO content strategie.
Zodra je weet welke zoekvragen er gesteld worden aan de zoekmachines, kun je die onderwerpen eenvoudig indelen in soorten content. Bijvoorbeeld, wanneer je gevonden wilt worden op een zoekterm waarbij het doel is om informatie op te vragen (bijv. wat zijn de symptomen van een burn-out), dan is een blog een geschikte vorm van content. In blogs informeer en inspireer je over een specifiek onderwerp.
Wil je content ontwikkelen voor een zoekwoord dat doelt op een van je diensten? Dan is het een kans om een dienstpagina te optimaliseren voor SEO. Je kijkt dan vanuit je zoekwoorden analyse én de input van je klanten welke informatie nodig is om website bezoekers over te halen om te converteren. Het schrijven voor SEO betekent namelijk letterlijk dat je de gestelde zoekvraag op een meest kwalitatieve en relevante manier beantwoord, en je bij het schrijven inspeelt op de wensen van de zoekmachine. De ‘wensen van de zoekmachine’ zijn bijvoorbeeld het gebruiken van (tussen)koppen, het plaatsen van interne links naar andere relevante content en het gebruiksvriendelijk inrichten van een pagina.
Om een goede zichtbaarheid in Google te krijgen is het noodzakelijk om autoriteit op te bouwen. Je autoriteit in de zoekmachines groeit door kwalitatieve en relevante content te delen over je expertise en vakkennis (zie vorige tip), maar ook door links naar je website te krijgen vanuit andere websites in je vakgebied. Dit noemen we linkbuilding.
Linkbuilding heeft over de jaren een negatief beeld gekregen, omdat er veel partijen zijn die links verkopen. Het idee achter linkbuilding vanuit de zoekmachine is dat alleen websites met krachtige content veel links krijgen van andere websites. De algortimes van Google kijken daarom ook naar de hoeveelheid links naar een website, maar ook hoe snel ze worden geplaatst en of het wel een zuivere strategie is.
Wil je meer autoriteit in de zoekmachines binnen jouw vorm van coaching? Dan raad ik je aan om actief nieuwe links naar je website te verzamelen. Die koop je niet in, maar verdien je door je kennis te delen met anderen (met in de content een link naar je website) in onder andere de volgende vormen:
Bovenstaande manieren zijn naast goed voor je SEO, óók goed voor je naamsbekendheid!
De zoekmachines bekijken iedere pagina binnen je website, en beoordelen of de content zoekvragen op een kwalitatieve en relevante manier beantwoordt. In het geval dat er verouderde content op je website staat, kan een zoekmachine algoritme bepalen om je website minder hoog te vertonen. Simpelweg omdat er content op je website staat dat niet meer klopt. Hoe meer verouderde content er op je website staat, hoe lager je autoriteit is.
Loop daarom minimaal een keer per jaar alle content op je website na, en beoordeel het op onder andere de volgende punten:
Wanneer alle content op je website voldoet aan bovenstaande eisen, zul je zien dat je sneller resultaat zult boeken en meer zichtbaarheid krijg op de zoekwoorden die passen bij jouw type coaching.
Manouk@sekoia-agency.com
+31 6 23 29 68 73
Heuvelplein 243 (geen bezoekadres)
4812 PD Breda
© 2024 sekoia agency