Heb je een website dat minimaal al een jaar live staat? Dan is er kans dat er verouderde content op je website staat. En net zoals je huis ieder jaar een grote beurt krijgt, wil je dit ook doen voor je website. Wil je ook de bezem door je website halen, maar weet je niet waar en hoe je moet beginnen? Lees gauw verder, en start direct met opschonen.
Leer jij het liefste uit studieboeken die niet meer up-to-date zijn? Precies, daar heb je vrij weinig aan. De auteur van het boek staat niet meer achter de verouderde stof, en een lezer leert verouderde technieken of kennis.
Hetzelfde geldt voor je website. Als ondernemer in een digitaal tijdperk is je website nou eenmaal je visitekaartje. Hoe cliché dat ook klinkt. Besef je dat bijna iedereen continu toegang heeft tot het Internet, en wij Nederlanders gemiddeld 35 keer per dag iets Googlen. Dat betekent dat je doelgroep joú ook dagelijks zoekt. Het is essentieel dat zij dan relevante en kwalitatieve informatie vinden. Geen verouderde content.
Ook Google wordt niet blij van waardeloze content. Iedere individuele pagina binnen je website krijgt een eigen ‘beoordeling’ van Google. De pagina’s met een lage beoordeling (want oude content) halen de algehele SEO-waarde van de website naar beneden. Het is daarom van belang dat je minimaal één keer per jaar – en bij het hebben van een contentplatform nog vaker – je je website naloopt en opschoont.
Ik raad je aan om een uitdraai te maken in Excel van alle URL’s van je website. Dit kun je eenvoudig doen met de gratis variant van Screaming Frog (maximum van 500 pagina’s). Je voert simpelweg de URL van je website in en klik op ‘Start’ en de tool gaat voor je aan het werk.
Zodra Screaming Frog klaar is met het scannen van de website klik je op ‘Export’. Je ontvangt nu alle informatie in een Excel.
In de Excel vind je alle URL’s en de titels van de pagina’s. Hier kun je uithalen wat de inhoud van iedere pagina is (mits je natuurlijk zelf je content hebt geschreven) en kun je al deels gaan filteren welke pagina’s nog relevant zijn en welke niet.
Daarna houd je een lijst met pagina’s over waar je niet zeker van weet of het slim is om dat op je website te laten staan.
Nu je weet welke pagina’s beoordeeld moeten worden zul je moeten bepalen met welke criteria je wilt gaan werken. Dit kan afhankelijk zijn van de doelstellingen van je website. Een content platform wil zo veel mogelijk verkeer, een webshop heeft meer aan doelgerichte bezoekers.
Om je een idee te geven waar je naar kunt kijken deel ik mijn criteria. Ik stel mijzelf altijd de volgende vragen om te achterhalen of een onderwerp nog relevant is voor mijn website:
Als ondernemer komt het voor dat je besluit jezelf anders in de markt te zetten. Er is een kans dat je SEO-artikelen die je in de periode voor een herpositionering hebt geschreven niet meer bij je bedrijf passen. Waarom zou je mensen naar je website willen trekken die geen affiniteit hebben met je aanbod of je kennis?
Precies. Wanneer het onderwerp of de inhoud van een pagina niet meer past bij de positionering van je bedrijf is het tijd om de pagina te verwijderen. Het voegt dan geen waarde meer toe.
Twijfel je over de relevantie van een pagina? Kijk dan of de pagina een of meerdere hoge posities heeft in Google. Mocht dit het geval zijn, dan raad ik je aan om de content toch nog te laten staan.
Je kunt de posities van een individuele pagina eenvoudig bekijken door de desbetreffende URL in UberSuggest te gooien. Hieronder zie je een voorbeeld van een klant (blog van Studio Bambacht). Dit artikel is zichtbaar met 91 zoekwoorden, waarvan een groot deel op de eerste pagina van Google. Het is zonde om deze pagina weg te gooien, gezien de vindbaarheid en het verkeer.
Heb je content dat (nog) niet hoog in Google staat, maar waarvan je wel twijfelt of je het moet weggooien of behouden? Kijk dan of er überhaupt wat verkeer op komt in je Google Analytics dashboard. Wanneer het verkeer aanzienlijk laag is heb je vrij weinig aan deze pagina. Dan is het tijd om het weg te gooien.
Voor je een pagina gaat verwijdert is het belangrijk dat je je beseft dat iedere individuele pagina in je website een beetje SEO-kracht bezit. Ook een pagina die niet meer relevant is qua inhoud kan bijvoorbeeld wél externe links bevatten. Wanneer je een pagina verwijdert zonder erover na te denken verlies je deze externe links – en dus een beetje SEO-kracht.
Gelukkig is hier een simpele oplossing voor: de 301 redirect. Dit is een manier om een oude URL door te verwijzen naar een nieuwe of bestaande URL. Hierdoor komen bezoekers die een link vinden naar een URL die je wilt verwijderen automatisch terecht op een wel bestaande pagina. Dit met als doel om te voorkomen dat website bezoekers op een 404-pagina (niet bestaande pagina) terecht komen.
De meeste CMS-websites beschikken over een simpele redirect tool. Een standaard variant zit in bijvoorbeeld de Yoast SEO Plugin en Rank Math SEO Plugin en is eenvoudig in gebruik.
Stel, je wilt een artikel met de URL /verouderde-content/ doorsturen naar /nieuwe-content/ omdat je de verouderde content wilt verwijderen. Je vult dan het volgende in in de redirect tool en klikt op ‘Add Redirection’. Zo simpel is het.
Dit is geheel afhankelijk van hoe vaak een zoekmachine je website opnieuw indexeert. Bij een volgende indexatie ronde zullen de crawlers van Google inzien dat de content verwijdert is en niet meer in de zoekresultaten vertoond moet worden. Dat kan binnen een dag, maar ook een maand duren.
Manouk@sekoia-agency.com
+31 6 23 29 68 73
Heuvelplein 243 (geen bezoekadres)
4812 PD Breda
© 2024 sekoia agency