Wanneer je je met online marketing bezighoudt krijg je ook te maken met het analyseren van data. Maar welke SEO analytics zijn écht belangrijk om bij te houden, en welke SEO-tools zijn daar geschikt voor?
Je hebt als ondernemer doelstellingen opgesteld voor jouw bedrijf – en dus ook je website. Door onder andere je vindbaarheid in de zoekmachines te verhogen (SEO) kun je je doelstellingen behalen. Het is daarom cruciaal om SEO analytics te analyseren om na te gaan of je optimalisaties succesvol zijn geweest.
Door structureel je SEO data te analyseren houd je zicht op de efficiëntie van je werkzaamheden, je huidige status in de zoekmachines en wat de redenen daarvoor zijn. Door systematisch je data te analyseren en dit op één plek te noteren kun je zelfs na een tijdje gaan voorspellen wat bepaalde werkzaamheden gaan opleveren. Dat is zeker de moeite waard.
Om je SEO data te kunnen analyseren heb je een aantal tools nodig. Ik gebruik het liefste:
Google Analytics is het meestgebruikte web-analytics dashboard onder online marketeers. Zodra je deze gratis tool koppelt met je website heb je inzicht in wat je website bezoekers op je website uitvoeren, en waar zij vandaan komen. Heel interessant natuurlijk!
Qua SEO zijn er meerdere metrics bij te houden. De volgende twee zijn het belangrijkste:
Eén van de belangrijkste SEO cijfers is je totale organische sessies per maand. Door iedere maand naar dit getal te kijken zie je direct of je vindbaarheid is verhoogd of niet. Want, hoe meer organische sessies, hoe beter je te vinden bent voor je perfecte doelgroep.
Natuurlijk kun je je SEO analytics veel breder analyseren – maar als ik maar één cijfer iedere maand mocht bekijken dan is het dit getal.
Want stel je voor: vorige maand had je 5629 organische sessies op je website, en deze maand 4539. Dat is maar liefst 20% minder dan die maand ervoor. Dit is een duidelijk verschil, en dat kan óók leiden tot 20% minder aankopen. Wanneer je een duidelijke daling ziet is het belangrijk om uit te zoeken wat de oorzaak is. Hetzelfde geldt natuurlijk wanneer er een grote stijging is: dan wil je óók achterhalen waarom dat is gebeurd. Want die tactiek wil je dan vaker toepassen.
Vinden de verkopen van je bedrijf plaats op je website? Dan is het interessant om bij te houden hoeveel verkopen er per maand uit je organische verkeer komen. Let op: dit kan alleen wanneer je in Google Analytics deze doelen handmatig instelt.
Vinden er regelmatig conversies plaats vanuit je organische verkeer? Dan is het interessant om te achterhalen met welke zoekwoorden zij hebben gezocht en dus ook bij jou zijn uitgekomen. Dit doe je door in Google Analytics te kijken op welke pagina zij zijn beland, en het daarbij horende zoekwoord (of soms zoekwoorden) te bekijken.
Ik gebruik een betaalde versie van UberSuggest (€ 49,- per maand) om mijn SEO analytics bij te houden. De volgende metrics kun je ook bijhouden in een andere SEO-tool naar keuze zoals bijvoorbeeld MOZ of SemRush.
Eén van de belangrijkste redenen om een betaalde tool te gebruiken voor het bijhouden van je SEO analytics is om je rankings bij te houden.
Je rankings zijn je huidige posities in de zoekmachines op de gewenste zoekwoorden
Wanneer je geen tool gebruik zul je dit handmatig moeten doen – wat erg veel tijd kan kosten. Heb je maar een handjevol zoekwoorden waarvan je de rankings wilt bijhouden? Dan kun je dit prima handmatig in de zoekmachine doen door het zoekwoord te Googlen en je eigen website te zoeken.
De domain authority van je website is een score tussen 0 en 100, en geeft weer hoeveel SEO-kracht je hebt opgebouwd. Hoe hoger de score – hoe meer autoriteit je hebt opgebouwd.
Autoriteit bouw je op over de jaren, en door waarde te geven aan je websitebezoekers. Door consistent kwalitatieve content te publiceren op je website en aan de gebruiksvriendelijkheid van je website te werken zul je zien dat deze score zich langzaam maar gestaag zal verhogen.
Een SEO-tool zoals UberSuggest of een van de andere bovengenoemde houdt deze score wekelijks of maandelijks voor je bij. Zakt je score plots? Dan is dit een signaal dat er iets goed mis is met je recente SEO-optimalisaties. Houdt daarom regelmatig je domain authority in de gaten.
Links
Om je autoriteit te verhogen kun je gebruik maken van linkbuilding. Dit is het actief verzamelen van links naar je website om je online reputatie te verhogen.
Een SEO-tool kan je helpen om bij te houden hoeveel links je hebt, van welke websites deze links komen én je kunt met een SEO-tool inzien of een website dat naar jouw wilt linken een spamscore heeft. Je wilt geen links met een (hoge) spamscore naar je website hebben, omdat je daarmee zelf een spamscore ontwikkeld. Nog een reden om te investeren in een betaalde SEO-tool wanneer je je regelmatig bezighoudt met SEO.
De laadtijd van je website heeft veel invloed op de gebruiksvriendelijkheid van je website. Door maandelijks te kijken wat de snelheidsscore van je website is kun je inspelen op een traag wordende website. Want wees eerlijk: niemand wordt gelukkig van een trage website.
Ik kijk maandelijks in Google’s Page Speed Insights wat de score van mijn desktop en mobiele website is. Hier wordt onderscheid in gemaakt omdat de zoekmachines deze twee apart van elkaar beoordeeld. Een mobiele website werkt nou eenmaal anders dan een desktop website.
Deze score bestaat ook weer uit een cijfers tussen de 0 en 100, waarbij 100 een optimale score betekent en 0 een hele trage website.
Tip: bij de score wordt ook weergegeven wat je eventueel kunt optimaliseren om de score te verhogen.
Eerlijk? Ik ben geen fan het bijhouden van rapportages. Het voelt onnodig om alle cijfers te noteren terwijl je ze altijd kun inzien in je Google Analytics dashboard.
Ik houd daarom zelf iedere maand een paar cijfers bij in een Excel sheet in Google Drive. Dit zijn cijfers die inzicht geven in het succes van mijn SEO-werkzaamheden, of het zijn cijfers waarvan ik de geschiedenis niet kan opvragen. Ik houd de volgende cijfers maandelijks bij:
Het bijhouden van alle cijfers is onnodig en een pure tijdsverspilling. Maar – het bijhouden van een paar cijfers per maand die direct invloed kunnen hebben op het succes van je website (en je bedrijf!) kan heel veel inzicht opleveren en je helpen bij het verbeteren van je SEO-strategie.
Mijn tip: kijk structureel naar je cijfers, en bepaal voor jezelf welke cijfers je maandelijks wilt noteren en welke je alleen bekijkt.
Manouk@sekoia-agency.com
+31 6 23 29 68 73
Heuvelplein 243 (geen bezoekadres)
4812 PD Breda
© 2024 sekoia agency