Zoekwoorden onderzoek in 2025: zo vind je de juiste zoekwoorden
maart 18, 2025
van kennis naar goud
Denk je dat zoekwoordenonderzoek nog steeds werkt zoals vroeger? Think again. De manier waarop mensen zoeken is de afgelopen jaren drastisch veranderd. Als je nog steeds blindelings vertrouwt op keyword tools, loop je achter de feiten aan. In deze blog ontdek je waarom traditionele SEO-methodes niet meer volstaan en hoe je in 2025 wél de juiste zoekwoorden vindt om jouw ideale klanten aan te trekken.
Geen zin om te lezen? Bekijk de inhoud van deze blog in videoformaat hieronder!
Waarom traditionele SEO niet meer werkt
De zoekresultatenpagina van Google is enorm veranderd. Steeds minder organische resultaten verschijnen boven de vouw; advertenties en andere geoptimaliseerde content krijgen de meeste zichtbaarheid. Dit betekent dat generieke zoekwoorden met een hoog zoekvolume vaak al bezet worden door grote spelers met een stevig marketingbudget. Wil je daarop concurreren met een nieuwe website? Dan is de kans klein dat je ooit zichtbaar wordt op deze zoekwoorden.
Daarnaast gebruiken vrijwel alle marketeers dezelfde keyword tools, zoals Ubersuggest en Ahrefs. Het probleem? Deze tools laten slechts een beperkt deel van de echte zoekopdrachten zien. Ze richten zich op zoekwoorden met hoge volumes en veel concurrentie, waardoor iedereen dezelfde termen target. Dit maakt traditionele zoekwoordenonderzoek minder effectief.
De impact van AI en voice search
Dankzij AI en voice search worden zoekopdrachten steeds specifieker. Waar mensen vroeger zochten op “beste hardloopschoenen”, typen of spreken ze nu vragen in als: “Wat zijn de beste hardloopschoenen voor lange afstanden met demping waarmee ik op bosgrond en asfalt kan lopen?”
Dit biedt enorme kansen. Als contentmaker moet je inspelen op deze langere en gedetailleerde vragen door diepgaande, relevante content te maken. Er is nog veel ruimte in de zoekmachines voor dit soort content, omdat concurrenten zich vaak blijven richten op generieke zoektermen.
Mensen verwachten directe antwoorden
Zoekgedrag verandert ook doordat mensen snel en direct een antwoord willen. Of ze nu zoeken via Google, YouTube of een AI-chatbot, gebruikers verwachten een relevant en kwalitatief antwoord. Dit betekent dat je niet alleen moet optimaliseren voor zoekwoorden, maar ook voor de antwoorden die jouw doelgroep wil ontvangen.
Bijvoorbeeld, iemand die vroeger zocht op “beste koffiemachine”, zoekt nu eerder naar “Wat is de beste koffiemachine waarin ik verse bonen kan gebruiken met een melkopschuimer?” Dit soort zoekopdrachten vereisen content die dieper ingaat op details en gebruikers helpt een weloverwogen keuze te maken.
Hoe vind je de juiste zoekwoorden in 2025?
Nu je weet hoe het zoekgedrag is veranderd, is het tijd om te kijken hoe je de échte zoekwoorden vindt die jouw ideale klant gebruikt.
1. Vraag het aan je doelgroep
De beste bron voor zoekwoorden? Je klanten zelf! Als dienstverlener of ondernemer krijg je regelmatig vragen via e-mail, DM’s of klantgesprekken. Deze vragen zijn goud waard voor je SEO-strategie. Door deze specifieke vragen om te zetten in content, zorg je ervoor dat toekomstige klanten jouw website vinden wanneer ze dezelfde vragen in de zoekmachines stellen.
2. Vertrouw op je eigen kennis
Als je al langer werkt met een specifieke doelgroep, ken je hun problemen, verlangens en vragen als geen ander. Veel van deze vragen worden voorafgaand aan een aankoop in Google getypt. Dit biedt jou een unieke kans: creëer content over onderwerpen waar jouw concurrenten nog niet aan hebben gedacht. Op deze manier claim je een stukje van het internet waar je weinig concurrentie hebt.
3. Gebruik alternatieve bronnen
Zoekwoordentools laten maar een fractie van de zoekopdrachten zien – en veelal te generiek. Gelukkig zijn er andere plekken waar je ontdekt wat mensen echt zoeken:
Forums zoals Reddit & Quora: Zoek in jouw niche en bekijk welke vragen gesteld worden, waarvan je nog niet bewust was dat je doelgroep daar mee kan zitten (let op: je dienst of product moet wel perfect aansluiten bij de vraag – anders heb je niks aan de potentiële leads die hieruit komen).
Google’s ‘Mensen vragen ook’-sectie: Hier ontdek je veelgestelde vervolgvragen die, hoe vaker je doorklikt, steeds specifieker worden.
YouTube & Pinterest Search: Typ een zoekterm in en bekijk welke suggesties verschijnen. De autofill functie geeft bij veel onderwerpen hele specifieke suggesties weer. Deze autofill functie zit tevens ook in de Google zoekmachine.
4. Focus op conversational zoekwoorden
Doordat voice search groeit en AI beter wordt, zoeken mensen steeds vaker in volledige zinnen.
Tip: schrijf je titels en tussenkoppen zoals mensen het vragen aan een zoekmachine (of elkaar – hoe menselijker, hoe beter) en beantwoord de vraag zo goed mogelijk (maar niet te langdradig) in je content. Dit helpt niet alleen bij SEO, maar maakt je content ook gebruiksvriendelijker én lekker leesbaar.
Samenvatting
Zoekwoordenonderzoek is niet dood, maar de aanpak moet veranderen. In plaats van blind te vertrouwen op keyword tools, is het slimmer om:
De vragen van je doelgroep als basis te nemen voor je contentstrategie.
Je eigen kennis over je doelgroep te gebruiken om unieke content te creëren.
Alternatieve bronnen zoals forums en zoekmachine-aanbevelingen te benutten.
Conversational zoekwoorden te implementeren in je content.
Door op deze manier te werken, word je niet alleen beter gevonden, maar trek je ook de juiste klanten aan die echt interesse hebben in wat jij te bieden hebt.
Auteur: Manouk Keurntjes
Auteur: Manouk Keurntjes
SEO & organic marketing expert
12+ jaar ervaring in SEO. Helpt zelfstandig ondernemers en bewuste en missiegedreven merken aan meer klanten en omzet zonder tijd te verspillen aan wegwerp content door haar eigen ontwikkelde SEO-methode.
Werkt(e) voor onder andere: PorteRenee, Ouders van Nu, Barts Boekje, La Rhodé en Margriet.
12+ jaar ervaring in SEO & organische marketing. Helpt niche ondernemers om hun vindbaarheid te vergroten en droomklanten aantrekken zonder tijd te verspillen aan wegwerp content. Werkt(e) voor onder andere: PorteRenee, Ouders van Nu, Barts Boekje, La Rhodé, Kek Mama en Studio Bambacht.
Meer content? Volg SEKOIA hier:
werk met mij
hoe kan ik je helpen?
Transformeer je vakkennis als niche-expert naar zichtbare content, incl. 6 maanden al je vragen te stellen.
In één dag bouwen we samen een SEO- en organische marketingstrategie die je zichtbaar maakt voor jouw ideale klanten.
Laat het aan mij over en ontdek hoe je met minder content een constante stroom van relevante leads aantrekt
Ik dacht dat zichtbaarheid de sleutel was—totdat ik ontdekte dat de verkeerde zichtbaarheid niets oplevert. Pas toen ik mijn expertise strategisch positioneerde, trok ik wél de juiste klanten aan.
Als SEO- en organisch marketingexpert help ik niche ondernemers om zonder advertenties of prijsconcurrentie een duurzame stroom loyale klanten aan te trekken.
Door jouw vakmanschap en expertise slim te positioneren, trek je niet langer koopjesjagers aan, maar klanten die jouw waarde herkennen en bereid zijn om te investeren. Geen marketingtrucs of eindeloze contentcreatie, maar een strategie die jouw merk zo neerzet, zodat de juiste klanten vanzelf naar je toe komen.