We willen allemaal zoveel mogelijk organisch verkeer naar onze websites trekken. Om daadwerkelijk zichtbaar te zijn in de zoekmachines is het cruciaal dat zoekmachines zoals Google je website kunnen indexeren.
Indexeren is het proces waarbij de zoekmachine de broncode van je website bekijkt en door middel van het algoritme bepaald op welke positie je pagina’s geplaatst worden in de zoekresultaten wanneer er gezocht wordt op een bepaald zoekwoord.
Door je website snel te laten indexeren zorg je ervoor dat je (nieuwe) content vindbaar is en je direct de vruchten kunt plukken in de vorm van organisch verkeer.
Er zijn een aantal manieren om je website sneller te laten indexeren. De zoekmachines bepalen namelijk zelf wanneer zij je website komen bekijken. Met onderstaande tips heb jij hier invloed op.
Google Search Console is een gratis dashboard waarin je informatie kunt inzien over je vindbaarheid in Google. In dit dashboard heb je de mogelijkheid om aan te geven dat je je gehele website opnieuw wil laten crawlen (het proces waarbij bots je website bekijken), maar ook één pagina.
Wil je je gehele website opnieuw laten crawlen? Ga dan naar het kopje ‘Sitemaps’ en laat Google weten dat er nieuwe URLs in de sitemap staan. De zoekmachine gaat dan zo snel mogelijk je gehele website opnieuw beoordelen.
Heb je een nieuwe pagina live gezet en wil je dat deze zo snel mogelijk opgepakt wordt door de zoekmachine? Plak de URL dan in de zoekbalk in Google Search Console en klik daarna op ‘Vraag indexatie aan’. Hierdoor is de kans aanwezig dat de pagina dezelfde dag nog geïndexeerd wordt. Zekerheid is er helaas nooit.
Zoekmachines indexeren het hele internet, dus ook alle social media platformen. Door de content te delen op verschillende social media kanalen maakt de kans heel groot dat de URL binnen no-time is opgenomen in de zoekresultaten.
Door je content op social media te delen kun je het indexatie proces dus versnellen.
In de eerste tip lees je dat je je sitemap direct naar Google kunt sturen. Deze XML sitemap zorgt dat al je URLs verzameld worden in een bestand dat snel uit te lezen is door de zoekmachine crawlers.
De zoekmachines zoeken binnen je website altijd als eerste naar een sitemap omdat dit hun werk enorm kan versnellen. Door het bestand uit te lezen weten zij precies waar alle pagina’s staan en leren ze de opbouw van de website kennen. Ook zien ze op welke locatie van de website er regelmatig nieuwe content wordt gepubliceerd, zoals bijvoorbeeld op een blog pagina.
Gebruik je een CMS? Dan zit hier altijd een functie in om automatisch een XML sitemap aan te maken. De sitemap voegt direct een nieuwe pagina toe aan het XML bestand waardoor je zelf deze URL niet hoeft aan te geven bij de zoekmachines.
Pro tip: het kan voorkomen dat het erg lang duurt voordat je nieuwe pagina’s opgenomen worden in je sitemap. Dit is meestal een caching probleem – oftewel je caching plugin zorgt ervoor dat je sitemap je nieuwe content nog niet ziet. Ik raad je aan om regelmatig de caching van je website te legen (is sowieso goed) zodat je content snel wordt opgenomen in Google.
In dit artikel heb ik het voornamelijk over Google. De overige zoekmachines werken ook met de XML sitemap en indexeren ook het gehele internet. De enige tip die niet geldt voor de overige zoekmachines is Google Search Console. Zoekmachines zoals Bing en Yahoo hebben een eigen webmaster tool. Deze zijn ook gratis te gebruiken.
Manouk@sekoia-agency.com
+31 6 23 29 68 73
Heuvelplein 243 (geen bezoekadres)
4812 PD Breda
© 2024 sekoia agency