SEO. Een duurzaam marketing kanaal wat gemiddeld het meeste verkeer oplevert voor website. En toch wordt het door veel bedrijven en ondernemers genegeerd omdat ze denken dat het niet haalbaar is om zichtbaarheid te krijgen binnen de zoekmachines.
SEO verandert – maar heeft ook een duidelijke rode lijn. In dit artikel vertel ik in het kort wat mijn visie is over SEO.
Ik merk dat veel ondernemers bang zijn voor Google. Wat ik aan de ene kant wel begrijp. Want ze hebben zo onwijs veel power. Zij bepalen welke websites er veel verkeer krijgen door de volgorde van de zoekresultaten te bepalen. Ten minste. Dat is hoe veel mensen het zien. En daar zit natuurlijk ook een stukje waarheid in.
Maar je kunt het ook anders bekijken. Google bepaalt namelijk niet handmatig op welke positie welke website mag staan. Gelukkig niet, want dat zou én niet eerlijk zijn en dat is natuurlijk niet haalbaar. Want er wordt dagelijks zo’n 8,5 miljard keer gezocht in Google. Dat is niet bij te benen.
Google gebruikt een enorme lading algoritmes die de zoekmachine helpt bij het beoordelen van iedere website die open staat voor indexatie – oftewel die opgenomen wilt worden in de zoekresultaten – en bepaalt op die manier welke website er op welke positie moet worden weergegeven in de zoekresultaten. Dus wanneer er gezocht wordt op ‘freelance SEO specialist’ in de Nederlandstalige Google worden alle websites die wat melden over dit onderwerp door een algoritme gegooid om te beoordelen welke website er het meest kwalitatieve en relevante antwoord geeft op de zoekvraag.
SEO is voor iedereen. Begin direct met SEO zodra je een website hebt. Of je nu een blogger, webshop eigenaar of dienstverlener bent: geef je potentiële klanten de kans om je te vinden. Want dat is wat SEO voor je doet.
Je website is belangrijker dan je denkt. Misschien focust je bedrijf zich veel op social media. Dat kan een hele slimme zet zijn als je doelgroep zich daar massaal bevindt. Maar houdt een aantal dingen altijd in je achterhoofd. Je website heb jij volledig in eigen beheer. Als je website – voor wat voor reden dan ook – offline komt dan kun je ‘m in no-time weer online hebben. Mits je zo slim bent om een backup te draaien. Dit geldt niet voor je social media kanalen. Bij een storing kun je niks.
Ik merk dat steeds meer ondernemers terugkomen op SEO. Omdat ze een slechte ervaring hebben gehad met een extern kanaal dat gehackt is geworden, of omdat het algoritme van het sociale kanaal waar ze volledig op leunde opeens besloot geen engagement meer oplevert. Die trend zet zich door bij veel ondernemers. En die gaan dan opzoek naar andere marketingkanalen.
En dat is ook de reden waarom ik denk dat steeds meer ondernemers die weerstand voelen voor SEO, toch de keuze gaan maken om in hun online vindbaarheid te investeren. De toekomst van SEO zie ik daarom rooskleurig in.
Maar daar is nog een reden voor. We leven namelijk echt in een kennis maatschappij. Want wees eerlijk. Hoe vaak per dag zeg je: ‘wacht ik Google het wel even?’. Precies. Meerdere keren per dag. Tijdens het Netflixen wil je weten waar je die acteur nog meer van kent. Want hij komt wel heel erg bekend voor. Tijdens het werken vraag je je af of je wel voldoende verdient ten opzichte van andere collega’s in je vakgebied. Even Googlen dan. Terwijl je een verhaal aan het vertellen bent over één van je avontuurlijke reizen weet je even niet meer hoe die berg heet die je beklommen hebt in 35 graden. Even zoeken dan.
We willen alles weten. Pronto. Want alle kennis zit verstopt in dat apparaatje in onze broekzak. Doordat we altijd verbonden zijn met het internet is onze drang naar kennis nóg groter geworden.
En dat geldt dus ook voor jouw perfecte doelgroep. En de mijne. De perfecte doelgroep van iedereen bevindt zich in de zoekmachine. SEO is een van de weinige marketingkanalen waar alle doelgroepen zich bevinden. Want iedereen stelt vragen aan de zoekmachine. Niet iedereen zit op YouTube. Of Facebook. Of Instagram. Maar wel op Google. Of een andere zoekmachine natuurlijk.
SEO blijft nog heel lang bestaan. Voor altijd durf ik natuurlijk niet te zeggen. Wie weet in wat voor robot driven wereld we over 100 jaar leven. Maar zolang er mensen zijn die vragen stellen, is er Google. En is er SEO.
Nu wil ik nog kort wat vertellen over mijn visie over Google. Want ook al zijn er veel meer zoekmachines, Google is wel de belangrijkste speler. De grootste speler. En ik verwacht dat dat ook zo blijft. Maar waar werkt Google aan? Ik denk dat niemand behoefte heeft aan een heel lang, technisch verhaal. Dus ik ga jullie vertellen over een paar SEO trends die heel erg interessant zijn voor ondernemers – en waarvan ik verwacht dat Google er op gaat focussen in de aankomende jaren.
Ten eerste: long tail zoekwoorden. Dit zijn – zoals de naam al zegt – lange zoekwoorden. En veelal volledige vragen. En dit maakt het zo interessant. Want in de zoekresultaten heb je – naast de 10 organische zoekresultaten en de betaalde resultaten – ook een aantal featured snippets. Dit zijn kleine stukjes content die uitgelicht worden naast de normale 10 zoekresultaten. Misschien heb je ‘m al een aantal keer voorbij zien komen, maar je hebt de ‘Mensen vragen ook’ box, of in het Engels de ‘People also ask’ box. Hierin vind je een lijst met gerelateerde vragen over het onderwerp dat je gezocht hebt. Klik je op een vraag? Dan zie je het antwoord direct in de zoekmachine, en zullen er gerelateerde vragen op de aangeklikte vraag vertoond worden.
Waarom Google dit doet? Omdat zij een streven hebben: zoekmachine gebruikers zo snel mogelijk het beste antwoord geven op de gestelde zoekvraag. En dat is wat zij op deze manier kunnen doen. Zonder dat er direct geklikt hoeft te worden naar de website.
Naast deze featured snippet zijn er nog meer varianten. Dit zijn extra manieren om uitgelicht te worden op die eerste pagina van Google. Ik adviseer mijn klanten altijd om hierop in te zetten, omdat je hiermee nog doelgerichtere klanten kunt aantrekken.
Klik hier om naar een artikel te gaan over wat de mogelijkheden zijn van featured snippets.
Ook is Google al een tijd bezig om de zoekresultaten nog kwalitatiever te maken. Ze ontwikkelen daarom algoritmes voor specifieke branches. De meest bekende is de Medic Update. Dit was een Core Algorithm Update waarbij voornamelijk medische websites de pineut waren. Er werd onder andere gecheckt of medische content geschreven was door een daadwerkelijk medische expert. Want Google wil het beste antwoord geven op een zoekvraag. Qua medische vragen mag dat alleen een specialist zijn. Want anders kunnen er verkeerde adviezen gegeven worden.
Ik vind dit een goede zet van Google. Want iedere idioot kon een artikel het web opslingeren over bepaalde symptomen, ziektes en medicijnen. En dat is een heel slecht idee. Nu worden artikelen die niet geschreven zijn door een specialist lager beoordeeld, waardoor het niet op de eerste pagina kan staan. En het dus amper tot geen verkeer krijgt uit de zoekmachine.
Tot slot is er de eeuwige trend in SEO-land die zorgt voor succes: blijft consistent kwalitatieve en relevante content ontwikkelen. Dat is en blijft de beste tactiek om je organische verkeer te blijven verhogen, zichtbaar te blijven en nog meer zichtbaarheid te claimen bij je doelgroep en zo meer klanten en omzet aan te trekken. Consistancy is key. Het is echt waar.
Manouk@sekoia-agency.com
+31 6 23 29 68 73
Heuvelplein 243 (geen bezoekadres)
4812 PD Breda
© 2024 sekoia agency