Voor velen lijkt het alsof ondernemers die hun hele leven op sociale media delen het meest succesvol zijn, toch? Lange tijd dacht ik dat de enige weg naar mega succes lag in het delen van mijn leven als een realityshow op Instagram. Maar dat heb ik nooit gedaan. Als je me een beetje kent, weet je dat ik me daar niet comfortabel bij voel. Niet alles hoeft openbaar te zijn voor iedereen. Dat is een persoonlijke keuze. Het past niet bij mij om mijn leven zo publiekelijk te delen. Ik ben zeker geen gesloten persoon, maar ik geef de voorkeur aan het bespreken van privézaken face-to-face met mensen. Noem me ouderwets, maar dat werkt voor mij. Aan de andere kant geniet ik wel van de dagelijkse verhalen en video’s van anderen, maar alleen als ik die mensen echt leuk en interessant vind. Maar daarover straks meer.
In dit artikel wil ik ingaan op de vraag: hoe bepaal je als kennisondernemer wat je wel en niet deelt? Een vraag waarop ik jarenlang geen antwoord wist.
Allereerst is het belangrijk om te beseffen dat het niet verplicht is. Je hoeft niet alles te delen om succesvol te zijn, en dat spreek ik uit ervaring. In mijn laatste aflevering heb ik verteld over mijn ervaring van vier maanden offline zijn, waarin ik toch nieuwe klanten binnenhaalde en een goede omzet genereerde. Het actief bezig zijn met zichtbaarheid is niet noodzakelijk als je je bedrijf op een duurzame manier opbouwt. In de beschrijving van deze aflevering vind je een link naar de vorige aflevering, waarin ik uitgebreider inga op dit onderwerp.
In het kort betekent een duurzaam ingericht bedrijf voor mij dat je onderneming kan blijven draaien, zelfs zonder directe betrokkenheid van jou, al is het maar gedeeltelijk of zelfs volledig. Uiteraard niet voor onbepaalde tijd, maar wel voor enkele weken of misschien zelfs maanden. Het is mogelijk om je bedrijf zonder moeite te laten draaien als jij er even niet bent, wanneer je een duurzame marketing strategie toepast. Gedurende die periode waarin je niet actief werkt aan je zichtbaarheid, blijf je nog steeds nieuwe klanten aantrekken. Dit kan komen doordat je je bedrijf zo hebt opgezet dat er een deels passief inkomen gegenereerd wordt. Passief inkomen betekent natuurlijk niet dat er helemaal geen werk aan te pas komt, maar het werkt wel voor jou op momenten dat je even geen zin of tijd hebt voor actieve betrokkenheid bij je bedrijf. Iedereen heeft immers af en toe behoefte aan vakantie, toch?
Nu je begrijpt dat het niet strikt noodzakelijk is om alles online te delen, betekent dat natuurlijk niet dat het altijd de beste aanpak is. Zichtbaarheid blijft essentieel voor een succesvol bedrijf. Als je bereid bent om bepaalde zaken online te delen, is het nu tijd om de vraag “hoe bepaal je wat je wel en niet online moet delen als kennisondernemer” te beantwoorden.
Laten we beginnen met wat essentieel is om te delen: je kennis. Als kennisondernemer is het cruciaal dat mensen weten hoeveel expertise je hebt in jouw vakgebied. Deze kennis kun je op diverse manieren delen, van sociale media en het plaatsen van video’s op YouTube tot het schrijven van evergreen artikelen voor SEO, en het delen van kennis in nieuwsbrieven en podcastafleveringen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Hier is echter een belangrijke tip die voor al deze kanalen van toepassing is: kies een duidelijke niche binnen jouw vakgebied om je op te richten met je contentmarketing. Als je inhoud deelt die te algemeen en breed is, bestaat het risico dat mensen niet goed weten waarin je specifiek uitblinkt. Je wilt dat mensen aan jou denken wanneer ze aan jouw vakgebied denken, niet aan iemand anders. Door een consistente rode draad in al je communicatie te hebben, denken ze direct aan jou wanneer ze jouw vakgebied overwegen.
Is het noodzakelijk om je privéleven te delen op je zakelijke communicatiekanalen? Nee, het is niet strikt noodzakelijk, maar het kan wel positief bijdragen aan het opbouwen van verbinding. Mensen kopen graag van mensen. Een persoonlijk aspect toevoegen aan je communicatie is zeer krachtig voor de effectiviteit van je marketing. Het geeft potentiële klanten het gevoel dat ze je kennen.
Je potentiële klanten willen overtuigend bewijs zien dat je daadwerkelijk bekwaam bent in wat je beweert te kunnen. Als je geen concreet bewijs kunt leveren, zullen ze minder geneigd zijn om bij je te kopen, omdat je geloofwaardigheid dan lager wordt beoordeeld.
In Nederland zijn we over het algemeen nuchter en bescheiden, en als ondernemers vertellen we vaak te weinig over onze expertise en bewezen staat van dienst. Ik ben van mening dat we trots mogen zijn op de behaalde resultaten en deze veel vaker mogen delen. Echt bewijs is veel waardevoller dan het maken van een opvallende uitspraak. Dat brengt ons bij het volgende punt.
Er lijkt momenteel een trend gaande waarbij ondernemers massaal de hoogte van hun omzetten delen in hun communicatie. Ik begrijp zeker de aantrekkingskracht hiervan, aangezien we allemaal streven naar indrukwekkende, hoge omzetcijfers. Die cijfers hebben een enorme aantrekkingskracht. Maar eerlijk gezegd, naar mijn mening ontbreekt het vaak aan geloofwaardigheid achter deze bedragen. In de meeste gevallen worden ze niet goed onderbouwd of gestaafd met echt bewijs. Dus, als je overweegt om je bedrijfsresultaten te delen om anderen te laten zien hoe ze kunnen groeien, wees dan bereid om voldoende bewijs te leveren. Vertel gedetailleerd en in alle openheid hoe je deze resultaten hebt behaald. Met andere woorden, het gaat niet alleen om het noemen van een hoog bedrag om mensen aan te trekken, maar ook om de degelijke onderbouwing. Dat is pas echt waardevol.
Er kan ook een keerzijde zitten aan te veel delen. Niet iedereen zit te wachten op alle details van je leven. Bovendien kunnen mensen ontdekken dat jij bijvoorbeeld fan bent van Feyenoord, terwijl zij juist voor team Ajax zijn. Dit verschil in voorkeur kan zelfs een struikelblok vormen in een mogelijke samenwerking of deal. Een beetje mysterie kan daarom geen kwaad.
Na zo’n 8 jaar als ondernemer heb ik eindelijk ontdekt wat voor mij de perfecte balans is. Ik deel natuurlijk mijn kennis en behaalde resultaten, en ik voel nu precies aan wat ik wel en niet wil delen over mijn privéleven en bijvoorbeeld mijn financiële cijfers.
Het belangrijkste dat ik je wil meegeven, is dat je niet per se met de stroming hoeft mee te gaan. Deel wat je wilt delen en vooral niet wat je liever privé houdt. Het cruciale is dat je vanuit je bedrijf op een consistente manier communiceert. Door dicht bij jezelf te blijven, kun je op de lange termijn communiceren met dezelfde tone of voice en een duidelijke rode draad. Hiermee trek je de perfecte klanten aan voor jouw bedrijf.
Manouk@sekoia-agency.com
+31 6 23 29 68 73
Heuvelplein 243 (geen bezoekadres)
4812 PD Breda
© 2024 sekoia agency