Er zijn een aantal vragen die elke klant aan mij stelt. Maar er is er één die veelal als eerste wordt gesteld. Hoe lang moet een SEO-artikel nu echt zijn? Deze veelgestelde vraag beantwoord ik in dit artikel.
Een SEO-artikel is een veelgebruikte term in de wereld van zoekmachine optimalisatie. Het draait erom dat de content die je maakt voor een specifieke pagina op je website, is ontworpen om goed vindbaar te zijn in zoekresultaten. Om dit te bereiken, moet je je content op een specifieke manier structureren.
Het schrijven voor SEO werkt tegenwoordig anders dan een paar jaar geleden. Het draait vooral om het structureren van de inhoud, zodat zowel zoekmachine bots als mensen die de tekst lezen, gemakkelijk kunnen vinden wat ze zoeken. Online willen we snel en beknopt antwoorden vinden, dus het schrijven voor SEO betekent dat je een artikel opbouwt op een manier die relevant en kwalitatief is, en dat je mensen helpt het antwoord te vinden op hun vraag. Kortom, een SEO-artikel is het gestructureerd en kwalitatief beantwoorden van een zoekvraag.
Er zijn een aantal factoren die je kunnen helpen bij het bepalen wat de lengte van je SEO-artikel ongeveer moet worden om een goede zichtbaarheid te behalen.
Laten we beginnen met de belangrijkste: de zoekintentie. Het is cruciaal om te begrijpen waar mensen naar op zoek zijn wanneer ze een bepaalde zoekterm invoeren. Als de vraag snel beantwoord kan worden, volstaat een kort artikel. Maar bij complexe onderwerpen die diepgaande uitleg of onderzoek vereisen, is een langer artikel nodig.
Het draait dus om de zoekintentie: wat verwachten mensen te vinden? Een kort, beknopt antwoord of een uitgebreide uitleg? Dit bepaalt of je een kort of lang artikel nodig hebt.
Dan hebben we kwaliteit. Of je nu een kort of lang artikel schrijft, het moet kwalitatief hoogstaand zijn om überhaupt een hoge positie in de zoekresultaten te krijgen. Hoe doe je dat? Voeg jouw expertise toe aan het artikel. Als je bijvoorbeeld een marketingartikel schrijft, leg dan vakjargon uit in eenvoudige taal. Je weet niet welk kennisniveau je lezers hebben, dus maak het begrijpelijk voor iedereen.
Geef daarnaast ook voorbeelden. Dit verheldert jouw uitleg en toont jouw kwaliteit en relevantie aan. Door praktijkvoorbeelden te geven, laat je zien hoe goed je bent in jouw vakgebied. Dit draagt niet alleen bij aan je SEO, maar overtuigt ook je bezoekers om actie te ondernemen.
Kortom, de lengte van een SEO-artikel hangt af van de zoekintentie en kan variëren van kort en bondig tot uitgebreid en diepgaand. Maar ongeacht de lengte, zorg altijd voor kwaliteit en relevantie door jouw expertise toe te voegen en voorbeelden te geven.
Een andere factor dat bepaalt hoe lang je SEO-artikel wordt, is in hoeverre je complexere onderwerpen visualiseert in de vorm van video of een infographic.
Stel je voor dat je een uitgebreid SEO-artikel leest waarin veel uitgelegd moet worden. Dan kan het helpen om dit te visualiseren. Schrijf niet alles alleen in tekst, maar overweeg ook om korte video’s of infographics toe te voegen. Sommige onderwerpen zijn nu eenmaal beter te begrijpen met beeld of geluid. Door af te wisselen tussen verschillende soorten content maak je het gemakkelijker voor mensen om de informatie op te nemen.
Laten we dan het laatste punt bespreken: het bepalen van de lengte van een SEO-artikel door naar je concurrenten te kijken. Dit doe je door simpelweg de zoekterm te Googlen waarop je gevonden wilt worden en bekijk welke content goed presteert in de zoekresultaten. Websites die hoog ranken, zijn al goed beoordeeld door zoekmachines zoals Google.
Kijk naar de inhoud en structuur van deze content en laat je inspireren, maar laat je niet te veel leiden. Jouw unieke kennis en voorbeelden maken jouw content waardevol en onderscheidend. Het is goed om te zien wat je concurrenten doen, maar schrijf alleen over onderwerpen die resoneren met jouw visie en aanpak. Als iedereen hetzelfde doet, verliest het zijn impact. Wees dus niet bang om je eigen pad te volgen en op te vallen in de zoekresultaten en andere marketingkanalen.
Het schrijven voor SEO is tegenwoordig anders dan de traditionele aanpak waar we aan gewend waren. Zoekmachines evolueren, net als het zoekgedrag van mensen. Momenteel zijn er veel veranderingen gaande, waarbij AI een grote rol speelt en zoekmachines steeds meer functies krijgen, zoals bijvoorbeeld chatbots. Hoewel bijvoorbeeld Google Gemini, de chatbot-variant van Google, nog niet in Europa is gelanceerd, zal dit binnenkort wellicht het geval zijn. Het is belangrijk om te begrijpen wat dit voor jou kan betekenen. Mensen zoeken steeds specifieker, en juist daar liggen jouw kansen. Als jij de exacte vragen van je doelgroep kunt beantwoorden op een kwalitatieve en relevante manier, zullen zoekmachines jou zien als dé expert in jouw niche en je aan je doelgroep tonen.
Google streeft ernaar om het beste resultaat te bieden op alle zoekvragen, om mensen actief gebruik te laten maken van hun zoekmachines. Stel je voor dat je in de zoekresultaten én in chatbots wordt getoond voor alle specifieke vragen van je doelgroep. Dit zou een enorme impact kunnen hebben op het succes van jouw bedrijf, je naamsbekendheid en vooral je omzet.
Om hierop in te spelen, heb je een aantal dingen nodig. Allereerst een SEO-strategie waarmee je precies weet welke content je doelgroep aanspreekt. Ten tweede een duidelijke website die bezoekers naar je aanbod leidt en goed gestructureerd is voor jouw niche. En tot slot sterke, doelgerichte SEO-content die zowel je doelgroep als zoekmachines aanspreekt.
Als je wilt profiteren van deze ontwikkelingen maar niet weet waar je moet beginnen, dan is de SEKOIA SEO-academy iets voor jou. In de SEKOIA Academy leer je binnen 6 maanden je eigen vakkennis omzetten in een effectieve SEO-contentstrategie, waarmee je consistent nieuwe klanten aantrekt uit Google en je minder (of niet meer) hoeft te focussen op social media.
Manouk@sekoia-agency.com
+31 6 23 29 68 73
Heuvelplein 243 (geen bezoekadres)
4812 PD Breda
© 2024 sekoia agency