Herken je jezelf in het volgende scenario: je bent een ondernemer en je blogt regelmatig. Toch vraag je je af waarom op er zo weinig verkeer op afkomt. Ik ga in dit artikel zes mogelijke oorzaken met je doornemen waarom Google je content niet waardeert, waarvan er waarschijnlijk een of meer van toepassing zijn op jouw situatie.
En hier is precies waar het vaak misgaat. Om een constante stroom van organisch verkeer naar je website te genereren, is het essentieel om te begrijpen waar mensen naar op zoek zijn en wat hun zoekintentie is bij die specifieke zoekwoorden. Bovendien moet je ook weten wie je doelgroep is. Dus, de volgende keer dat je een idee hebt voor een stukje SEO-content, bepaal dan eerst wat het focuszoekwoord is. Wat is de reden erachter? Wat zoeken mensen en wat hopen ze te vinden? En nog belangrijker, zijn er eigenlijk wel mensen die daarnaar zoeken?
Het draait allemaal om het bepalen waar je op gaat focussen, welke onderwerpen je gaat behandelen, en of daar daadwerkelijk vraag naar is. Ik hoor vaak ondernemers klagen over SEO, terwijl ze niet eens de moeite nemen om onderzoek te doen. Maar bij elke vorm van marketing is onderzoek nu eenmaal cruciaal. Je wilt weten of de tijd die je ergens insteekt, uiteindelijk vruchten afwerpt.
Marketing draait simpelweg om het volgende: je voert bepaalde taken uit en je communiceert met een specifiek doel voor ogen. Wat betreft SEO geldt: als er niet naar gezocht wordt, heeft het geen zin om erover te schrijven. In ieder geval niet als je wilt dat je content gevonden wordt in zoekmachines. Dus, voordat je aan de slag gaat met het schrijven van SEO-content, doe eerst een grondige zoekwoordenanalyse. Bekijk of er daadwerkelijk mensen zijn die op dat onderwerp zoeken en of je daarmee in zoekmachines terecht zult komen.
Vroeger was het inderdaad zo dat je teksten op een specifieke manier moest schrijven om zichtbaar te worden in zoekmachines. Mensen vroegen zich vaak af: “Is deze tekst wel geschikt voor Google?” Gelukkig is dat niet meer het geval. Tegenwoordig schrijf je niet meer voor een zoekmachine, eigenlijk voor een bot. Je schrijft nu voor mensen. Dat komt doordat Google algoritmes ontwikkelt die onze behoeften begrijpen: onze toon, welke woorden we gebruiken, welke synoniemen we gebruiken, en waar mensen naar op zoek zijn.
Het doel van Google is om zo snel mogelijk het beste antwoord te geven op iedere zoekvraag. Dat betekent dat de content kwalitatief goed moet zijn voor mensen, en niet noodzakelijkerwijs perfect geoptimaliseerd voor zoekmachines. Dus, de volgende keer dat je een SEO-tekst gaat schrijven, richt je niet op wat Google van je wil horen of zien, maar denk na over wat jouw doelgroep, jouw ideale klant, wil lezen over het onderwerp waarover je schrijft. Schrijf op die manier, want dan zul je veel betere resultaten behalen.
Als content creator heb je toegang tot veel inzichten over het gedrag van je doelgroep. Maak hier gebruik van, ongeacht het kanaal waarop je actief bent. Leer de data van je contentkanalen begrijpen en pas je strategie aan op basis van deze inzichten. Analyseer het gedrag van je doelgroep om effectievere content te creëren. Neem de tijd om de analytics dashboards te bekijken en te begrijpen wat werkt en wat niet.
Je content moet kwalitatief en relevant zijn. Laten we teruggaan naar het vorige punt waarin ik vertelde dat Google zo snel mogelijk het beste antwoord wil geven op iedere zoekvraag. Het beste antwoord is natuurlijk van hoge kwaliteit en vooral relevant. Dit betekent dat je altijd op de hoogte moet zijn van het laatste nieuws in jouw vakgebied en dit moet verwerken in je content.
Een veelvoorkomende fout is dat verouderde content op een website nooit wordt bijgewerkt. Stel je voor dat je al tien jaar lang SEO-blogs schrijft voor jouw bedrijf. Tien jaar geleden waren dingen waarschijnlijk anders dan nu in jouw vakgebied. Technologie ontwikkelt zich snel en misschien is je doelgroep ook wel veranderd.
Het is belangrijk om te beseffen dat verouderde content op je website nog steeds staat en mogelijk niet meer interessant is voor je huidige doelgroep. Dit kan er in eerste instantie toe leiden dat je de verkeerde mensen aantrekt. Ten tweede kan Google denken dat je niet meer op de hoogte bent van de ontwikkelingen in je vakgebied.
Dus, als je veel oude content op je website hebt, raad ik aan om na het lezen van dit artikel echt kritisch naar je website te kijken, vooral naar de oudste content, en te beoordelen of je er nog achter staat. Zo niet, overweeg dan om het te herschrijven en te optimaliseren. Als het echt verouderd is, is het misschien zelfs beter om het gewoon te verwijderen. Zorg ervoor dat elke pagina op je website kwalitatief en relevant is en bijdraagt aan het geheel van je bedrijf en waar je voor staat. Dit is ontzettend belangrijk.
Bij dit punt is gebruiksvriendelijkheid ook van belang. Niemand zit te wachten op een website die ontzettend traag laadt. Stel je voor dat je de nummer één positie hebt in Google voor een zoekwoord dat veel verkeer naar je website trekt. Als mensen daarop klikken en jouw website laadt traag, verlies je ze alsnog, ondanks dat je de nummer één positie hebt. Dus zorg er ook voor dat je website snel laadt.
De belangrijkste tip die ik hiervoor heb, is dat het inladen van te grote afbeeldingen vaak de grootste boosdoener is. Dus voordat je afbeeldingen uploadt naar je website, comprimeer ze eerst. Hierdoor wordt de bestandsgrootte kleiner, waardoor je minder ruimte op de server gebruikt waar je website op draait, en hierdoor laadt je website sneller. Dit is een hele effectieve quick win, een tip van mij. En dan gaan we door naar het laatste punt.
Als je een deel of alles van het bovenstaande fout doet, dan verliest Google het vertrouwen in je website. Het is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat Google vertrouwen heeft in de content van je website.
Je moet de vertrouwen winnen van de Googlebots. Dit betekent dat zij moeten begrijpen dat jouw content waardevol is, dat je kwaliteit biedt, dat je relevant bent, dat je over kennis en expertise beschikt, en dat de bezoekers van je website ook daadwerkelijk iets hebben aan hun bezoek. Als je hier niet in slaagt, kan Google denken: “We hebben al zoveel bezoekers naar deze website gestuurd, maar ze gaan gewoon weer terug naar de zoekresultaten en zoeken opnieuw.” In dat geval kan het algoritme na verloop van tijd besluiten om ze naar een andere website te sturen.
Het is dus aan jou om ervoor te zorgen dat zoekmachines zoals Google jouw website als waardevol beschouwen. Dit bereik je door content te schrijven voor jouw doelgroep, dus voor mensen, ervoor te zorgen dat je website goed functioneert en gebruiksvriendelijk is, en specifieke content te ontwikkelen waarvan je weet dat jouw doelgroep ernaar zoekt. Op die manier krijg je consistent nieuwe bezoekers op je website via Google, wat uiteindelijk leidt tot het consistent aantrekken van nieuwe klanten.
Ik hoop dat je nu beter begrijpt wat je misschien fout doet als je al bezig bent met SEO, en wat je kunt doen om het anders aan te pakken.
Manouk@sekoia-agency.com
+31 6 23 29 68 73
Heuvelplein 243 (geen bezoekadres)
4812 PD Breda
© 2024 sekoia agency